Kreikassa lakkoillaan jälleen

Vuorokauden kestävä lakko sulkee koulut ja virastot. Lakon järjestäviin ammattiyhdistyksiin kuuluu 2,5 miljoonaa kreikkalaista.

Ulkomaat

Kreikassa lakkoillaan laajasti tänään keskiviikkona. Maan kaksi suurinta ammattiyhdistystä on ilmoittanut järjestävänsä vuorokauden kestävän lakon vastalauseena hallituksen säästötoimille. Ammattiyhdistykset edustavat yhteensä 2,5 miljoonaa työntekijää.

Suurlakko sekoittaa Kreikan liikenteen ja sulkee koulujen sekä virastojen ovet. Lakko vaikuttaa myös laiva- ja lentoliikenteeseen. Sairaaloihin on jäämässä vain välttämätön henkilökunta.

Lakkomarssien odotetaan kärjistyvän mielenosoituksiksi parlamentin ulkopuolelle.

Lakot ovat lisääntyneet konkurssin partaalla huojuvassa Kreikassa. Esimerkiksi Ranskan presidentti François Hollanden tiistainen vierailu Ateenassa jäi usealta kreikkalaiselta huomaamatta, koska maan toimittajat olivat lakossa. Kreikan pohjois- ja keskiosissa maanviljelijät ovat osoittaneet mieltään nousseita tuotanto- ja polttoainekustannuksia vastaan jo lähes kuukauden ajan. Toisinaan traktorit on ajettu parkkiin pohjoisesta etelään vievälle pääväylälle.

Kreikan hallitus on ottanut kovan linjan lakkoilijoita vastaan. Hallitus on tämän vuoden aikana turvautunut jo kaksi kertaa hätätilalakiin saadakseen merimiehet ja metrokuljettajat takaisin töihin.

Lähteet: Reuters, AFP