1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. Kotimaan uutiset

"Lastenklinikan tilanne jopa häpeällinen"

Joukko suomalaisia talouselämän ja kulttuurin vaikuttajia on perustanut tukiyhdistyksen, joka kerää rahaa jotta Helsingin Meilahteen rakennettaisiin uusi lastensairaala. Sairaala korvaisi Lastenklinikan ja Lastenlinnan vanhentuneet tilat. Uudessa lastensairaalassa hoidettaisiin vaikeasti sairaita lapsia ympäri Suomen.

Kotimaan uutiset
Pekka Lahdenne ja Anne Berner
Helsingin ja Uudenmaan sairaanhoitopiirin Lasten ja nuorten sairaalan osastonylilääkäri Pekka Lahdenne ja Lastensairaalan tukiyhdistyksen puheenjohtaja Anne Berner aamu-tv:ssä.

Uuden lastensairaalan rakentamisen on arvioitu maksavan 160 miljoonaa euroa. Rahoitukseen toivotaan rahankeräyksen lisäksi osallistuvan sekä HUS että valtio, joilta kummaltakin toivotaan 40 miljoonaa euroa.

- Kansalaiskeräyksen tavoitteena on kerätä 30 miljoonaa euroa, loput varoista koostuisi ulkopuolisesta pääomasta, kertoo tukiyhdistyksen hallituksen puheenjohtaja Anne Berner.

Berner kertoo kyseessä olevan kansallisen hankkeen, joka koskettaa lapsia ja perheitä ympäri Suomen.

- Lähdemme liikkeelle siitä, että valtiovalta lähtee mukaan omalla panoksellaan ja HUS-kuntayhtymä myös. Me kansalaiset olemme myös mukana. Teemme tämän yhdessä, painottaa Berner.

Vanhemmat eivät mahdu mukaan

Lasten sairaalan nykyiset toiminnot ovat pirstaloituneet vanhoihin tiloihin ja tilankäyttö on tällä hetkellä tehotonta.

Helsingin ja Uudenmaan sairaanhoitopiirin Lasten ja nuorten sairaalan osastonylilääkäri Pekka Lahdenne muistuttaa, että modernin sairaalan rakentaminen perustuu siihen, etteivät potilaat joudu olemaan sairaalassa pitkään.

- Tilantarvetta lisää myös se, että nykyiset tilat ovat niin pieniä, etteivät vanhemmat pääse olemaan paljonkaan mukana lastensa hoidossa. Uudet tilat mahdollistaisivat vanhempien paremman mukanaolon ja jopa yöpymisen, kertoo Lahdenne.

Tilaa tarvittaisiin Lahdenteen mukaan jopa 20 prosenttia nykyistä enemmän.

- Henkilökunta on ymmärrettävästi aika tiukoilla. Lasten kanssa työskentely ja sen työn merkityksellisyys on ollut se, miksi henkilökunta jaksaa. Tilanne on ollut huono jo pitkään, jopa häpeällinen, moittii Lahdenne.

Lahjoituksien avulla sairaalan olisi tarkoitus aloittaa toimintansa vuoteen 2017 mennessä. Bernerin mukaan ilman yksityistä rahoitusta sen rakentaminen siirtyisi pitkälle tulevaisuuteen.

- Uusia hankkeita on jonossa paljon. Lastensairaala on jostain syystä jonon häntäpäässä, pahoittelee Berner.

Lue seuraavaksi