Kiina: Yhdysvaltalaisyhtiön hakkerointisyytöksillä hatarat todisteet

Kiina tyrmää tietoturvayhtiö Mandiantin syytökset, joiden mukaan Kiinan armeija olisi osallistunut Yhdysvaltoihin kohdistuneisiin tietomurtoihin.

Ulkomaat

Kiinan puolustusministeriö tyrmää tuoreen yhdysvaltalaisselvityksen, jossa syytetään Kiinan armeijaa laajasta Yhdysvaltoihin kohdistuneesta tietokonehakkeroinnista. Ministeriön mukaan väite on tieteellisesti epäpätevä ja siten epäluotettava.

Ministeriö huomauttaa, että IP-osoitteet, joiden perusteeella tietoturvayhtiö Mandiant esittää syytöksensä, voivat olla kaapattuja.

- Kaikki tietävät, että kaapattuja IP-osoitteita käytetään lähes päivittäin hakkeri-iskuihin, ministeriö sanoo.

Ministeriö toteaa, ettei ole selvää ja yhtenäistä määritelmää sille, mikä on hakkerointia. Se arvostelee Mandiantia normaalin internettiedon keräämisen esittämisestä vakoiluna.

Ministeriön mukaan merkittävä osa Kiinaan kohdistuvista hakkeri-iskuista tehdään Yhdysvalloissa, mutta Kiina ei käytä tätä syynä arvostella Yhdysvaltoja.

Kiinan työskentelee ministeriön mukaan yhdessä muiden maiden kanssa internetrikosten tutkimiseksi, mutta yksipuoliset hyökkäykset mediassa tuhoavat yhteistyön ilmapiirin.

Mandiant jäljitti tietomurrot armeijan rakennukseen

Yhdyvaltalainen tietoturvayhtiö Mandiant sanoo raportissaan saaneensa pitävät todisteet Kiinan armeijan osallistumisesta tietomurtoihin Yhdysvaltain hallinnon ja erilaisten yritysten tietojärjestelmiin.

Raportin mukaan lukuisia hakkeri-iskuja tehneet henkilöt työskentelevät Shanghain laitamilla 12-kerroksisessa rakennuksessa Shanghain laitamilla, jossa toimii Kiinan armeijan salaisen Yksikkö 61398:n päämaja.

- Joko Yksikkö tekee tietomurtoja, tai sitten maailman kontrolloiduinta ja valvotuinta Internet-järjestelmää johtavat henkilöt eivät tiedä, mitä siellä työskentelevät tuhannet ihmiset tekevät, sanoo Mandiant-yhtiön perustaja ja toimitusjohtaja Kevin Mandia lehden haastattelussa.

Mandiantin mukaan suurin osa tietomurtojen uhreista on Yhdysvalloissa, mutta osa Kanadassa ja Britanniassa.

Lähteet: AP, AFP, Yle Uutiset