Uima-allas tai maailmanpyörä Katajanokalle

Maailmanpyörä ja uimarantakokonaisuus kilpailevat entisen kanavaterminaalin paikasta Katajanokalla. Kaupungin kiinteistölautakunta käsittelee torstaina tontin vuokraamista maailmanpyöräyritykselle.

Kotimaa
Katajanokalle suunnitellun maailmanpyörän havainnekuva.
Katajanokalle suunnitellun maailmanpyörän havainnekuva.Helsingin kaupunki

Yhdelle Helsingin keskustan näkyvimmistä paikoista on viimeinkin tulossa toimintaa. Puretun kanavaterminaalin tontille Katajanokalle halajaa kaksikin tarjokasta.

Pisimmällä on maailmanpyörätoimintaa harjoittavan yrityksen suunnitelma. Englantilainen United International Leisure haluaa rakentaa laitteen, joka on noin 50 metriä korkea eli 16 metriä korkeampi kuin Linnanmäen maailmanpyörä.

Yritys aikoo panna lähes 300-paikkaisen maailmanpyörän pyörimään vappuna.

Kaupunki vuokraisi tontin kahdeksi ja puoleksi vuodeksi. Asia on kiinteistölautakunnan käsittelyssä torstaina.

Platta kilpailee tontista

Toinen tarjokas on N2 Helsingin toimistossa ideoitu Platta, joka pitäisi sisällään kesäisen uimapaikkakokonaisuuden.

Plattaan tulisi kelluvia uima-altaita ja ravintoloita sekä kioskeja. Suunnitelmissa on myös esiintymislava katsomoineen konsertteja varten.

Kelluvat uima-altaat...?

Plattaan rakennettaisiin puolenkymmentä, 25-metristä kelluvaa uima-allasta. Ne täytettäisiin vesijohtovedellä, yhteen pumpattaisiin merivettä.

- Kaupungit sijaitsevat likaisten vesien äärellä, mutta ihmiset haluavat kuitenkin uida, N2 Helsingin Jussi Nurmio selittää kellumisideaa.

- Rakastan Helsinkiä ja asun Helsingissä. Toimistossamme on osaamista ja haluamme tehdä yhteistä hyvää.

Taloudellisesti mahdollista

- Se tekee tämän taloudellisesti mahdolliseksi toteuttaa, että kelluvat rakenteet voidaan siirtää muualle, kertoo Jussi Nurmio. Samasta syystä kaupungin kanssa riittäisi viiden vuoden vuokrasopimus.

Nurmio toivoo, että kiinteistölautakunta panisi tontin vuokrausasian pöydälle pariksi viikoksi. Sillä välin Platan suunnitelmista voitaisiin kertoa tarkemmin.

Molemmat yhtä aikaa?

Jussi Nurmio ei tyrmää ajatusta siitä, että molemmat hankkeet voitaisiin toteuttaa yhtä aikaa.

- Teoriassa se olisi mahdollista. Me emme tunne tarkemmin maailmanpyörän tila- ja turvallisuusvaatimuksia. Moni on sitä mieltä, että molemmat voitaisiin rakentaa. Asiaa pitää tutkia.

Helsinkiläisyritykselle rannalle jääminen ei olisi taloudellisesti suuri menetys.

- Kaupunkilaiset siinä menettäisivät ja tulisi vähemmän duunia, Nurmio kuittaa.

Edellisen kerran Kauppatorin kupeeseen suunniteltiin maailmanpyörää vuonna 2010. Tontille on aiemmin kaavailtu myös design-hotellia ja Guggenheim-museota.