Avioliittolaki saattaa sittenkin nousta käsittelyyn

Samaa sukupuolta olevien avioliitto-oikeutta kannattavat lakivaliokunnan jäsenet aikovat pyytää lakialoitetta käsiteltäväksi lähiviikkoina.

Kuva: Markku Ulander / Lehtikuva

Laki samaa sukupuolta olevien avioliitto-oikeudesta saattaa sittenkin nousta eduskunnan käsittelyyn.

Päästäkseen eduskunnan äänestykseen lakialoite on ensin käsiteltävä valiokunnassa. Avioliittolaki kuuluu lakivaliokunnan alaan, mutta aloitetta ei ole vielä käsitelty siellä. Lakia kannattavat valiokunnan jäsenet aikovat kuitenkin pyytää aloitteen valiokunnan esityslistalle.

76 kansanedustajaa allekirjoitanut

Puolitoista vuotta sitten viiden puolueen työryhmä alkoi kerätä kansanedustajien nimiä avioliittolakialoitteeseen. Avioliittolakialoitteen on allekirjoittanut 76 kansanedustajaa.

Lakivaliokunnan jäsenistä kukaan ei ole vielä pyytänyt avioliittolakia esityslistalle. Aloitetta kannattavat lakivaliokunnan jäsenet ovat kuitenkin tämänpäiväiseen valiokunnan kokoukseen pyytäneet selvitystä, millaisia aloitteita on parhaillaan odottamassa valiokunnan käsittelyä.

Hallituksen aloitteet ohittavat kiireellisyysjärjestyksessä muut aloitteet, eikä alle sadan kansanedustajan allekirjoittamia aloitteita ei yleensä edistetä.

Lakivaliokunnan käsittelyjonossa on 30 - 40 aloitetta, joista muutamassa on yli sata nimeä.

Valiokunnan jäsenten kannat tasan

Lakia varten on tulossa myös kansalaisaloite, jonka nimienkeräys alkaa 19. maaliskuuta. Lakia kannattavat valiokunnan jäsenet aikovat pyytää aloitteen valiokuntakäsittelyyn ennen sitä.

Valiokunnassa lain kannattajia ja vastustajia on jotakuinkin saman verran.

Tiistaina valiokunnan puheenjohtaja Anne Holmlund (kok.) sai eduskunnan puhemiesneuvostolta puhtaat paperit toiminnastaan valiokunnan puheenjohtajana.

Häntä on kritisoitu aloitteen käsittelemättä jättämisestä. Holmlund ei ole puheenjohtajana nostanut lakialoitetta esityslistalle, kuten ei muitakaan alle sadan edustajan allekirjoittamia aloitteita.