1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. kulttuuri

Riku Nieminen vaativassa kauhumusikaalin kaksoisroolissa

Putous-tv-sarjan Munamiehenä ja Veli Sikiönä tunnetuksi tullut Riku Nieminen esittää klassikkomusikaali Jekyll & Hydessa ensimmäisen musikaalipääroolinsa.

Kuva: Turun Kaupunginteatteri

MenestysmusikaaliJekyll & Hydesaa Suomen kantaesityksensä perjantaina Turun kaupunginteatterin päänäyttämöllä. Näytelmä tuo lavalle mahtipontisia laulu- ja tanssikohtauksia sekä ajattoman tarinan hyvän ja pahan välisestä taistelusta.

Emme halunneet Hydelle mitään karvaista gorillanaamiota, vaan hyvän ja pahan erot luodaan mahdollisimman pienin keinoin.

Riku Nieminen

Riku Nieminen näyttelee sekä Jekyllin että Hyden roolit. Samalla hän esittää ensimmäisen musikaalipääroolinsa.

– En ole koskaan ennen päässyt laulamaan näin paljon yhden näytelmän aikana. Yhtenä päivänä laskin jokaisen laulamani fraasin: olen noin 28 minuuttia tauotta äänessä. Aika paljon, Nieminen sanoo.

R. L. Stevensonin klassikkokauhukertomus kertoo tohtori Jekyllistä, joka tekee hyvää tarkoittavan ihmiskokeen. Hän vapauttaakin oman pimeän puolensa ja luo julman herra Hyden. Samalla syntyy vaativa kaksoisrooli, joka ei päästä näyttelijää helpolla.

– Kaksoisrooli on minulle lähinnä fyysinen haaste. Emme halunneet Hydelle mitään karvaista gorillanaamiota, vaan hyvän ja pahan erot luodaan mahdollisimman pienin keinoin, fyysisen käyttäytymisen ja äänenkäytön avulla. Lisäksi valaistus alleviivaa, että nyt on Hyde pelissä, Nieminen kertoo.

Vanha tarina puhuttelee myös nykyaikaa

Musikaalin ajaton teema hyvästä ja pahasta herättää kysymyksiä myös nykyään ja muistuttaa ihmisen monisärmäisyydestä.

– Jekyllin ja Hyden tarina tuo paljon ajatuksia siitä, että meissä kaikissa on vähintään kaksi puolta, jotka käyvät taistelua sielun herruudesta. Maailmassa on kaikenlaista pahaa ja houkutuksia, joita kukin joutuu tahollaan vastustamaan, musikaalin ohjaaja Tuomas Parkkinen pohtii.

– Tässä näytelmässä minua puhuttelee eniten moraali yhteiskunnassa. Se on mielenkiintoinen käsite, joka merkitsee ihmisille eri asioita. On kiehtovaa pohtia, mikä on Jekyllin ja Hyden toiminnassa oikein ja mikä väärin. Jokainen katsoja voi itse tutkiskella omia tuntojaan tästä, pohtii puolestaan Riku Nieminen.

Päänäyttelijä näkee 1800-luvun Lontooseen sijoittuvassa tarinassa myös kriittisen kommentin tiedettä kohtaan.

– Tiede on väline, jota voi käyttää sekä hyvään että pahaan. Jekyll kuvittelee luovansa sellaisen seerumin, joka tekee kaikista ihmisistä hyvän, mutta tuleekin luoneeksi hirviön. Siinä mielessä näytelmä on kommentti ja kritiikki tieteen kaikkivoipaisuudesta, Nieminen sanoo.