Tiekonsultit liikkuvat öisin

Yöhämärissä hiljaisella maantiellä liikkuu yksinäinen punainen paku. Ratin takana istuu mies, joka pitää huolta sinunkin turvallisuudestasi. Rovaniemeläisen Road Consulting Oy:n tehtävänä on raportoida teiden kunnosta ELY-keskukselle.

Kotimaa
Road Consultin Oy:n Ismo Ylitalo mittaa polanteen syvyyttä.
Norvajärventiellä polannetilanne oli ihanteellinen nolla. Toisinaan etualalla oleva pienempi mitta yltää kolmen sentin kohdalle ja silloin polanne voi jo aiheuttaa vaaratilanteita.

Road Consulting Oy tekee teiltä tarkkoja mittauksia, joissa tutkitaan muun muassa lumivallien korkeutta, polanteiden syvyyttä ja tien pinnan kitkaa. Talvella maanteille tehdään säännöllisiä pistokokeita.

Ismo Ylitalo on yksi heistä, jotka kirjoittavat Lapin ELY-keskukselle tarkkoja raportteja valokuvineen ja mittaustuloksineen. Mittauksia tehdään yleensä yöaikaan, kun tiet ovat hiljaiset.

- Valvontareitin ajo voi kestää pisimmillään 14 tuntia eli siinä tehdään läpi yön töitä.

Lapin laajoissa kairoissa tiekilometrejä piisaa. Tarkat havainnot teiltä tehdään kojelaudan pöydällä lepäävän tietokoneen avulla.

- Kartalta voi katsoa, missä mennään. Tarkka tieosoite juoksee toisessa ikkunassa, josta nähdään myös, mihin hoitoluokkaan kyseinen tie kuuluu. Ajettu reitti tallentuu tietokantaan, johon voi tehdä myös havaintoja esimerkiksi lumivallin korkeudesta, Ylitalo kertoo.

Norvajärventie saa kiitettävän

Ismo Ylitalo kaivaa pakun takaosasta vankan mittatikun ja kyykistyy tienpientareen viereen vatupassi toisessa kädessään.

- Tämä on yksi tapa mitata lumivallin korkeutta. Tällä tiellä vallit ovat sallituissa alle 80 sentin rajoissa, 65 senttiä, Ylitalo mittaa.

Rovaniemen Norvajärventie saa muiltakin osin kiitettävät arvosanat: polanteita ei ole ja äkkijarrutuskin onnistuu turvallisesti.

- Kitkamittaukset tehdään jarruttamalla napakasti tasan 60 kilometrin tuntivauhdissa, jotta saadaan luotettevat lukemat.

Tietokantaan tallentamisen jälkeen tilaaja ja tien urakoitsija voivat käydä ajetun reitin ja havainnot läpi. Toisinaan mittamiehen havainnot johtavat toimenpiteisiin. Kevään kuluessa sanomista saattaa tulla esimerkiksi turhan sohjoisesta tiestä.