Kreikan työvoima säröilee - presidentti pelkää räjähdystä

Työttömyysprosentin on ennustettu nousevan tänä vuonna 30:een. Suurin ammattijärjestö sanoo, ettei työvoimasta ole enää yhteiskunnan rakentajaksi.

Ulkomaat

Presidentti Karolos Papoulias sanoo, ettei kreikkalainen yhteiskunta kestä enää yhtään painetta vaan räjähtää, jos vaatimuksia lisätään.

Papoulias puhui toimittajajoukolle tiistaina tiedotustilaisuudessa, joka järjestettiin Ranskan presidentin Francois Hollanden vierailun takia.

Keskiviikkona Kreikassa alkoi 24 tunnin yleislakko, jonka Kreikan suurin ammattijärjestö GSEE järjesti protestiksi tuoreimpia säästöjä vastaan. GSEE:n mukaan työvoima on niin piinattua, ettei siitä enää ole yhteiskunnan rakentajaksi.

Kreikka on säästänyt ja korottanut veroja jo kolmisen vuotta saadakseen raha-apua kansainvälisiltä rahoittajilta. Työttömiä maassa on 1,35 miljoonaa, ja työssäkäyvissäkin on paljon niitä, joilla on vaikeuksia hankkia jokapäiväistä leipää, lämpöä ja vaatteita perheelleen verotuksen yltyessä.

Noin 450 000 kotitaloutta on vailla yhtäkään palkansaajaa.

Kreikassa on 11 miljoonaa ihmistä ja euroalueen korkein työttömyysaste, 27 prosenttia. Työttömistä 60 prosenttia on alle 24-vuotiaita. Ennusteiden mukaan työttömyysprosentti noussee tänä vuonna 30:een ja talous supistuu nelisen prosenttia.

Tiistaina kerrottiin, että Kreikan vaihtotaseen vaje on kutistunut roimasti, kun tuonti hiipuu ja lainanhoitomenot ovat laskeneet.

Lähteet: AP