Moni ateria valmistuu vartissa

Puolivalmisteista on apua, mutta eniten arjen ruuanlaittoa nopeuttaa suunnittelu. Olisi hyvä istua kerran viikossa alas ja miettiä runko seuraavan viikon syömisille. Näin tekee turhan harva, arvioi asiantuntija. Nopeasti syntyy monikin ruokalaji, ja esimerkiksi kala on silkkaa pikaruokaa.

Kotimaa
Kuvassa Eija Tuukkanen.
Joona Korpi / Yle

Nopean ruuanlaiton osaaminen on hyvä arkitaito. Nykyään helpotusta siihen tuovat paitsi induktioliedet ja vedenkeittimet, myös puolivalmisteet eli esimerkiksi pakasteet ja tyhjiöpakatut lihat.

Eniten kokkaamista kuitenkin nopeuttaisi suunnittelu: kun olisi aikaa istua alas ja miettiä viikon ruokalista johonkin asteeseen asti. Näin tekee ehkä korkeintaan viidennes kuluttajista, arvioi erikoisneuvoja Eija Tuukkanen Etelä- ja Keski-Pohjanmaan Martoista.

Tuukkanen neuvoo, että lapsiperheen ruuanlaittajan kannattaa vilkaista koulujen tai päiväkotien ruokalista ja mikä ettei työpaikan lounaspaikankin. Näin sama sama pääraaka-aine ei suotta osu sekä lounaalle että päivälliselle.

Pikaisia ruokia löytyy pitkä lista

Vartissa valmistuvien ruokalajien lista on pitkä, varsinkin jos ajan mittaa niin, että raaka-aineiden käsittely saa viedä vartin. Sen jälkeen kysentämisen hoitaa hella tai uuni.

– Pikaruokaa on minusta kala. Samoin esimerkiksi porsaan sisäfilepihvit paistuvat nopeasti. Ruokaisat salaatit, vaikka tähteillä täytetyt munakkaat. Puurotkin käyvät päivälliseksi voileivillä ja jälkiruuilla täydennettyinä, luettelee erikoisneuvoja Eija Tuukkanen.

Pikaruokaa on minusta kala

Eija Tuukkanen

Makaronit kypsyvät nopeasti, samoin monet riisit. Keitto syntyy nopeasti vaikkapa pastasta ja valmiista lohisuikaleista niin, että vartti riittää valmistukseen.

– Näitä on hurjan paljon, mutta ongelma on siinä, että niitä ei aina hoksaa, kun on kiire.

Juureksien hyödyntämisessäkin auttaa ennakkosuunnittelu: kuorimisen voi hoitaa etukäteen, samoin esimerkiksi hienonnettu kaali säilyy suojattuna jääkaapissa jopa päiviä. Lihaa voi ostaa isompina erinä ja pakastaa käytettävän kokoisissa annoksissa.

Olen monesti miettinyt, mihin me pistetään se aika, kun meillä on kaikki koneet ja laitteet. Eikä se aika silti riitä mihinkään.

Eija Tuukkanen, erikoisneuvoja, Martat

Viimeisen päälle alusta tekemisen voi säästää viikonloppuun, jos arki ei anna myöten. Toisaalta kiirekin on kummallinen asia:

– Olen monesti miettinyt, mihin me pistetään se aika, kun meillä on kaikki koneet ja laitteet. Eikä se aika silti riitä mihinkään.

Uusimmat uutiset puhelimeesi

Lataa Yle.fi-sovellus