1. yle.fi
  2. Uutiset

Tuholaistorjujien ykkösvihollinen pesiytyy lattialistojen taakse ja katkaisijoiden alle

Lude viihtyy ilman veriateriaa jopa kahdeksan kuukautta. Luteiden hävittäminen on vaikeaa.

Kotimaan uutiset
Tuholaisten top 5, joihin luettu sokeritoukka, muurahainen, turkiskuoriainen, lutikka ja hiiri.
Yle Uutisgrafiikka

Tuholaisten torjuntaan erikoistuneiden yritysten ykkösviholliseksi Suomessa on noussut lutikka.

Niiden määrä on viime vuosina moninkertaistunut ja samalla tuholainen on kasvattanut vastustuskykyä jopa ammattilaisten käyttämille torjunta-aineille.

- Vuonna 2004 keikkoja oli parikymmentä, viime vuonna 1100. Määrä on moninkymmenkertaistunut, sanoo alan yrittäjä Taisto Eronen.

- Viime vuonna lutikan torjuntalähdöt kaksinkertaistuivat edellisvuodesta. Keikkoja meillä oli jo 800, sanoo myös Rentokilin toimitusjohtaja Harri Siukosaari.

Lutikka on ykkönen myös kun kysytään, mistä kutsumattomasta vieraasta on hankalin päästä eroon.

- Se viihtyy ilman veriateriaa jopa kahdeksan kuukautta ja jotkut kannat kestävät jo ammattilaistenkin torjunta-aineita. Ja tilanne tulee vain pahenemaan, Eronen ennustaa.

Jotkut kannat kestävät jo ammattilaistenkin torjunta-aineita.

Taisto Eronen

- Kyllä ne ovat pirullisia hävittää. Pesiytyvät lattialistojen taakse ja tauluihin ja sähkökatkaisijoiden alle. Sängyt pitää yleensä hävittää kokonaan, Siukosaarikuvailee savottaa.

- EU:n myötä myrkkyjen halutaan olevan ympäristöystävällisempiä. Jotkut sanovat, että kaikki tehokkaat aineet kielletään, mutta ei se ihan niin ole. Tehoa saadaan kun käsittelyt osataan ajoittaa paremmin, Siukosaari vakuuttaa.

Erosen mukaan Suomen lutikkakannan räjähdysmäinen kasvu johtuu matkailun lisääntymisestä.

- Yhdysvalloista se on lähtenyt liikkeelle ja matkatavaroiden mukana ne leviävät. Meillähän ei lutikoita ollut kymmeniin vuosiin, joten niitä ei enää osata edes tunnistaa.

Tuholaisten Top 5

Tuholaistorjujien arvion mukaan suomalaisten kotitalouksien yleisimmät tuholaiset ovat sokeritoukka, muurahainen, turkiskuoriainen, lutikka ja hiiri.

Niillä on oma vuodenkiertonsa, joka ohjaa myös torjuntayritysten arkea.

- Nyt ollaan menossa kohti muurahaissesonkia. Kesällä tulee sitten lentomuurahaiset ja ampiaiset ja syksyllä hiiret, Siukosaari kertoo.

Ennen myös lutikat lisääntyivät syksyllä kun esimerkiksi opiskelijat muuttivat, mutta nykyään luteet ovat ympärivuotinen riesa.

Lähes yhtä sitkeä kuin lutikka itse, on ennakkoluulo lutikoista likaisten asuntojen ja epähygieenisten ihmisten ongelmana.

- Lutikat eivät ole merkki hygienian puutteesta. Niitä kiinnostaa vain veri, ei ympäristö, korostaa Eronen.

Lue seuraavaksi