Järjestö: Iskut juutalaisia vastaan lisääntyneet voimakkaasti Ranskassa

Juutalaisjärjestön mukaan antisemitististen väkivallantekojen ja uhkausten määrä lisääntyi jopa 58 prosenttia.

Ulkomaat

Iskut ja uhkaukset juutalaisia vastaan lisääntyivät Ranskassa viime vuonna voimakkaasti, sanovat maan juutalaisjärjestöt.

Antisemitistisiä väkivallantekoja tehtiin 177 ja uhkauksia 437, sanoo juutalaisjärjestö SPCJ raportissaan hallitukselle. Kasvua edellisvuodesta on jopa 58 prosenttia.

SPJC:n mukaan tapausten määrä kasvoi Toulousen viimevuotisen joukkomurhan ja Sarcellesin polttopulloiskun jälkeen.

Toulousessa Mohammed Merah surmasi viime keväänä rabbin, kolme juutalaista ja kolme sotilasta ennen kuin kuoli itse poliisin piirityksessä. Pariisin Sarcellesin kaupunginosassa tehtiin syyskuussa polttopulloisku kosher-ruokakauppaan.

- Sen sijaan, että Toulousen ja Sarcellesin iskut olisivat lisänneet tietoisuutta, antisemitistiset iskut lisääntyivät merkittävästi, järjestö sanoo. Se epäilee, että iskut ovat voineet jopa toimia joidenkin hyökkääjien innoittajina.

Toisen juutalaisjärjestön CRIF:n johtaja Richard Prasquier sanoo, että juutalaisvastaiset iskut ovat kasvaneet Ranskassa räjähdysmäisesti 13 viime vuoden aikana. Hän vaatii suojelemaan juutalaisia ranskalaisia heidän opinahjoissaan sekä kokoontumis- ja rukouspaikoillaan.

Prasquier huomauttaa, että iskut vahingoittavat Ranskan mainetta.

Lähteet: AFP