1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. Kotimaan uutiset

Salaatti nuukahtaa avopakkauksessa

Kauppojen valmiit salaattisekoitukset nahistuvat nopeasti, kun pakkauksen on kerran avannut. Syy piilee salaatin kuivumisessa.

Usein kasvissyöjälle on tarjolla pelkkää salaattia. Kuva: Hanna Lumme

Salaattisekoituspussin sisältö näyttää kaupassa tuoreelta, vihreältä ja raikkaalta. Kotona avatun pussukan sisältö nahistuu nopeasti.

Syy on yksinkertainen: salaatinlehdistä haihtuu kosteutta, joten ne nuutuvat.

- Salaatti on leikattua ja lehdissä olevat leikkauspinnat haihduttavat vettä. Jos salaattisekoituksen säilyttää jääkaapissa parissa asteessa muovilla suojattuna, kosteutta haihtuu vähemmän ja salaatti pysyy tuoreena pitempään, kasvihuonetuotannon asiantuntija Hanna Mononen Kauppapuutarhaliitosta sanoo.

Keskeistä on siis säilytyslämpötila ja ilmatiiviys. Jos salaattisekoituspussin tai -rasian vain repäisee auki ja laittaa sellaisenaan jääkaappiin, odotettavissa on nopea nahistuminen. Suljetussa pussissa ilma pysyy kosteana, joten salaatinlehdet eivät haihduta vettä.

Kauppapuutarhaliiton Mononen neuvoo, että salaattipussiin voi myös suihkauttaa vettä kosteuden lisäämiseksi.

- Salaattia ei silti kannata uittaa tai se alkaa pilaantua.

Mitä muuta jääkaapissasi on?

Jos salaatti nuukahtaa, sitä voi yrittää elvyttää. Ennen tarjoilua pikainen huuhtelu kylmällä vedellä palauttaa salaattiin nestejännityksen, jolloin siitä tulee rapeaa.

Kovin nahistunutta salaattia ei kuitenkaan suositella syötäväksi.

Salaatti kannattaa ostaa heti käytettäväksi. Se ei ole varastoitava vihannes.

Hanna Mononen

- Jos se on jo alkanut pilaantua ja maistuu sekä haisee pahalle, sitä ei kannata syödä. Kasvikset ovat kuitenkin matalan riskin elintarvikkeita, joten kovin suurta vaaraa ei ole, vaikka söisi vähän nahistunutta salaattia, Hanna Mononen sanoo.

Parhaiten kotioloissa säilyy salaatti, jossa on juuripaakku mukana. Ruukkua kastelemalla salaatti pysyy pitempään hyvänä. Kovin pitkää säilytysaikaa mikään salaatti ei kestä.

- Salaatti kannattaa ostaa heti käytettäväksi. Se ei ole varastoitava vihannes.

Jos salaattisekoituksen pitää kotijääkaapissa ilmatiiviissä astiassa ja kosteana, mutta se silti nuukahtaa nopeasti, syy voi olla myös muissa jääkaapin antimissa.

Esimerkiksi tomaatti ja avokado tuottavat kypsyessään kasvihormoni etyleeniä, joka nopeuttaa kypsymistä. Se voi vanhentaa myös samassa kaapissa olevan salaatin ennenaikaisesti.