1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. Kotimaan uutiset

Pneumokokkirokotetta tarjotellaan ikääntyville

Muutamat kunnat ovat ruvenneet suosittelemaan ikääntyville asukkailleen pitkävaikutteisen pneumokokkirokotteen ottamista. Terveyden ja hyvinvoinnin laitos ei ole toistaiseksi antanut yleistä suositusta aikuisten pneumokokkirokotuksista.

Sairaanhoitaja heiluttelee rokotetta ennen rokottamista. Kuva: Yle

Kuopion kaupunki kampanjoi tällä viikolla lehti-ilmoituksilla ikääntyvien pneumokokkirokotusten puolesta. Pitkävaikutteisia, niin sanottuja konjugaattirokotteita ovat ikääntyville suositelleet muutamat muutkin kunnat.

Pneumokokkibakteerin arvioidaan aiheuttavan aikuisille noin 30 000 infektiota vuodessa. Valtaosa niistä on keuhkoputkentulehduksia ja korvatulehduksia, mutta bakteeri aiheuttaa myös keuhkokuumetta sekä vielä vakavampia tauteja, verenmyrkytyksiä ja aivokalvontulehduksia.

Tartuntataudeista vastaava lääkäri Raija Savolainen Kuopion terveydenhuollon palvelualueelta tarkentaa ikääntyvien rokotussuosituksen  kohderyhmää: 

- Nimenomaan ne riskiryhmät, joilla on heikentynyt puolustuskyky ikääntymisestä tai perussairaudesta johtuen, heille erityisesti suositellaan tätä rokotetta. Tietysti ihan perusterveillekin yli 50-vuotiaille, koska suuri osa yli 50-vuotiaista on tekemisissä pienten lasten kanssa, jolloin tämä taudin saantimahdollisuus on hyvin taattu kyllä.

Pneumokokkibakteeri on hyvin yleinen. Sen arvioidaan elelevän muun muassa joka kolmannen pikkulapsen nielussa.

7500 aikuista otti rokotteen viime vuonna

Kuopiolaiset saavat rokotereseptin ja rokotusajan  puhelinsoitolla terveyskeskuksen omahoitajalta.

Joensuun kaupunki  tarjosi pneumokokkirokotetta viime syksynä influenssarokotuksen yhteydessä. Kotipalveluasiakkaat rokotettiin ilmaiseksi.  Rokotteen sai reilusti yli 2000 joensuulaista. Koko maassa sen otti viime vuonna noin 7500 aikuista. Johtava ylilääkäri Ari Laakkonen Joensuusta kertoo, että rokotuksia aiotaan tarjota myös ensi syksynä. Pneumokokkirokotusten vaikutuksia infektioiden määrään aiotaan selvittää muutaman vuoden kuluttua.

Kahdenlaisia rokotteita

Pneumokokkirokotteita on kahdenlaisia, vuosikymmeniä käytettyjä sokerirokotteita ja uudempia konjugaattirokotteita. Muutaman vuoden suojan antaviksi tarkoitettuja sokerirokotteita tarjottiin ainakin Helsingissä 2000-luvun alussa, mutta niiden teho keuhkokuumetta vastaan asetettiin kyseenalaiseksi, kertoo ylilääkäri Hanna Nohynek Terveyden ja hyvinvoinnin laitokselta.

Konjugaattirokote otetaan vain kerran. Nohynekin mukaan sen tiedetään ehkäisevän vakavimpia pneumokokin aiheuttamia tauteja, lapsilla myös keuhkokuumetta ja korvatulehduksia. Alle yksivuotiaat onkin  Suomessa rokotettu pitkävaikutteisella pneumokokkirokotteella jo muutaman vuoden ajan.

Lopullisia tuloksia odotellaan

Ikääntyville konjugaattirokotetta suositellaan jo muutamissa Euroopan maissa, mutta meillä THL on vielä odottavalla kannalla. Tutkimusnäyttöä siitä, millainen rokotteen suojateho on vanhusten keuhkokuumeeseen, ei vielä ole, perustelee ylilääkäri Nohynek. 

- Tutkimus on Hollannissa vielä kesken, ja siitä tuloksia odotetaan, toivottavasti tämän vuoden aikana. Silloin voidaan antaa vielä syvemmällä rintaäänellä näitä suosituksia.

Noin 90 euroa maksava pitkävaikutteinen pneumokokkirokote on lääketehdas Pfizerin tuote. Muilla tehtailla ei vastaavaa tuotetta ole. THL:n ylilääkäri Hanna Nohynek arvioi, että lääketeollisuuden aktiivinen kampanjointi  osin vaikuttaa  kuntien kiinnostukseen. 

Kuopiossa ja Joensuussa Pfizer-yhtiö on ollut kaupungin yhteistyökumppani, joka on osallistunut  kampanjoiden lehti-ilmoituskuluihin.