1. yle.fi
  2. Uutiset

Alkoholilaki kuohuttaa pienpanimoissa

Pienpanimot pelkäävät jäävänsä paitsioon uuden alkoholilain valmistelussa. Toiveet ulosmyynnistä on jätetty pois lakimuutokseen liittyvästä muistiosta. Valvirasta kuitenkin vakuutetaan, että panimoiden toive suoramyyntiluvasta on välitetty lakia valmistelevaan sosiaali- ja terveysministeriöön.

talous
Panimoyrittäjä Jari Leinonen "katsastaa" olutta.
Panimoyrittäjä Jari Leinonen "katsastaa" olutta.Yle

Valvira on kuullut alkoholilain tulevaa muutosta varten alan toimijoita. Pienpanimoliitto on pitkään ajanut jäsenilleen oikeutta myydä myös 4,7:ää prosenttia vahvempia oluita suoraan panimolta.

Pienpanimoyrittäjät ovat kuitenkin huolestuneet äänensä kuuluvuudesta, sillä toiveet myyntiluvasta on jätetty Valviran kokoaman muistion ulkopuolelle.

Valvirasta kuitenkin vakuutetaan, että muistion lisäksi lakia valmistelevaan sosiaali- ja terveysministeriöön on välitetty mittava joukko alan toimijoiden näkemyksiä, myös pienpanimoiden vastaukset.

Kyse tasa-arvosta ja tiedosta

Viime kesänä Mäntsälään pienpanimon perustaneen Jari Leinosen mukaan myyntilupa pitäisi saada, sillä se on myös tilaviini- ja sahtiyrityksillä.

- Mun mielestä se on erittäin tärkeää tasapuolisuuden nimissä, koska osa mietoja alkoholijuomia valmistavista yrityksistä pystyy myymään niitä suoraan.

- Toisaalta ihmisille saataisiin pitemmän päälle tietoa siitä, että on olemassa tällaisia oluita. Kysymys ei ole pelkästään alkoholista.

Ministeriö ei lämpene

Alkoholilakia valmistelevassa sosiaali- ja terveysministeriössä muistutetaan, että viinitilojen ulosmyyntilupa on EU:ssa hyväksytty poikkeus Suomen alkoholimonopolijärjestelmään ja sitä on vaikea muuttaa.

- Kun aikanaan tilaviineille ja sahdille annettiin suoramyyntioikeus, kysymys oli nimenomaan maatalouspolitiikasta. Tällä tavalla tuetaan suomalaista maatalouselinkeinoa osittain, perustelee tulosryhmäpäällikkö Kari Paaso.

EU:n komissio on hyväksynyt menettelyn ja jos sama tehdään pienpanimoille, hypätään maatalouspolitiikan ulkopuolelle, Paaso selittää. Hänen mukaansa ei voida aina hyväksyä uusia ryhmiä samaan järjestelyyn.

Myynti supistui rajusti

Panimojuomia myytiin Suomessa viime vuonna 774,6 miljoonaa litraa. Oluen, siiderin, long drink -juomien, kivennäisvesien ja virvoitusjuomien kotimaanmyynti laski 51,4 miljoonaa litraa eli 6,2 prosenttia. Näin rajua myynnin laskua ei ole nähty aiemmin.

Mietojen alkoholijuomien myynti laski edellisvuoteen verrattuna peräti 7,4 prosenttia ja alkoholittomien juomien 4,4 prosenttia. Luvut perustuvat Panimo- ja virvoitusjuomateollisuusliiton jäsenyritysten myyntitilastoihin.

Lue seuraavaksi