Perinne-Finlandia suksitaan yöllä umpihangessa hikilaudoilla

Joukko hiihdon aktiiviharrastajia juhlistaa Finlandia-hiihdon 40-vuotista taivalta hiihtämällä alkuperäisen vuoden 1974 reitin tapahtumaa edeltävänä yön aikana. Hämeenlinnasta Lahteen lähtee 14 hiiihtäjää ja perille pitäisi päästä puoli tuntia ennen varsinaisen Finlandian starttia. Luvassa on uneton yö, retkievästystä ja puhdasta umpihankea.

urheilu
Mikko Reitti ja reittikartta
Mikael Juntunen/ Yle

Tempauksen takana oleva porukka on hiihdellyt monia tapahtumia vuosien aikana. Idea uusimmasta tempauksesta syntyi viime talvena Porvoon 80 kilometrin ympärihiihdon päätyttyä.

- Mietittiin, että tämä on tässä, mitäs sitten. Mitäpä jos hiihdettäisiin alkuperäinen Finlandia-reitti. Hiihdon historiallisuus veti mukaan normaalia enemmän porukkaa, sanoo lammilainen puuhamies Mikko Reitti, joka hiihtää 75 kilometrin taipaleen alkuperäinen vuoden 1974 numerolappurinnassaan.

- Tämä on kaikki 40 Finlandiaa hiihtäneen ikineuvos Antti Eskolan numero ensimmäisestä Finlandiasta. Antti on ollut isona apuna, kun hiihdon historiaa ja reittiä on selvitetty.

Tervaa pohjaan ja umpihankeen

Mikko Reitillä on jalassaan vanhat puu-Järviset, samat jolla hän vetää pääsääntöisesti normaalit kuntolenkitkin. Mukana on koko kirjo perinteisiä puusuksia.

- Siitä on lähdetty liikkeelle, että vanhoilla vermeillä lähdetään. Toki saa olla suomupohjainen retkisuksikin alla ja kunnon vaatetus pitää olla. Ihan pussihousuilla ja kauluspaidalla ei mennä. Pääasia on kuitenkin, että tehdään historiallinen reitti tutuksi.

Reitin tutuksitekeminen on melkonen ponnistus, sillä vanha reitti menee suurelta osin umpihangessa. Matkalla on metsäautoteiden pohjia ja tehtyjä latupohjiakin.

Jos ihan ideaalireittiä menisimme, meidän pitäisi hiihtää Lehtosen Pasin autotallin ovesta sisään ja tulla varastosta ulos.

- 75 kilometristä ainakin 25 kilometriä on umpihankea, jopa enemmän, riippuen vähän metsäautoteiden kunnosta. Latua sinne ei voinut tehdä, koska pitäisi olla maanomistajien lupa. Nyt mennään jokamiehenoikeuksilla häiriötä aiheuttamatta.

Perinne-Finlandia lähtee Hämeenlinnasta Idänpään Nesteeltä perjantaina klo 18 ja saapuu määränpäähän Lahteen.

- Tervaa vaan pohjaan, sillä se pitää ja luistaa. Puusuksen kun hoitaa kunnolla, sillä pääsee parhaiten, sanoo innostunut Reitti.

Riittääkö energia - riittääkö aika?

Eväät kulkevat yötaipaleella mukana. Puolimatkassa Lammilla Reitin kotona on huoltopiste, joka sijaitsee siis aivan perinneladun läheisyydessä.

- En olisi aikoinaan uskonut Finlandiaa hiihtäessäni, että asun joskus aivan reitin varrella.

Pikkuisen on jouduttu ihan alkuperäisestä lipeämään.

- Kaverini Pasi Lehtonen, joka lähtee hänkin hiihtämään porukkaan, asuu vanhalla reitillä. Jos ihan ideaalireittiä menisimme, meidän pitäisi hiihtää hänen autotallinsa ovesta sisään ja tulla varastosta ulos, ihan siihen ei mennä.

Edessä oleva 14,5 tunnin taival saa perhoset vatsaan. Perille pitäisi tulla juuri ennen kuin oikea Finlandia starttaa Lahden urheilukeskuksesta.

- Kyllä vähän jännittää. Mutta niin se jännitti edelliselläkin reissulla Porvoossa, vaikka vaan aluetta hiihdettiin ympäri. Se jännittää, että riittääkö energia, pysytäänkö aikataulussa, jos vaikka tulee siderikkoja. Mutta jos aikataulu pettää, tullaan sitten perille vaihtoehtoisia reittejä.