Yleislakko halvaannutti Kreikan - koulut suljettiin ja sairaaloissa hoidetaan vain hätätapaukset

Lakolla vastustetaan hallituksen tekemiä leikkauksia ja veronkorotuksia. Kymmenet tuhannet ihmiset marssivat Ateenassa, Thessalonikissa ja Kreetalla.

Ulkomaat
Mielenosoittaja kohtaa  mellakkapoliisit Ateenassa 20. helmikuuta 2013.
Mielenosoittaja kohtaa mellakkapoliisit Ateenassa 20. helmikuuta 2013.EPA/ Simela Pantzartzi

Yleislakko on pysäyttänyt suuren osan Kreikasta lähes täysin. Koulut ovat kiinni, lautta- ja junaliikenne sekä maan sisäiset lennot ovat sekaisin, lakimiehet ovat keskeyttäneet työnsä ja sairaaloissa hoidetaan vain hätätapaukset. Myös yksityiset lääkärit ja hammaslääkärit ovat liittyneet menoleikkauksia ja veronkorotuksia vastustavaan lakkoon.

Lakkolaisten mukaan hallituksen toimet vain pahentavat talouskriisiä.

- Hallituksen tulisi pitää huolta myös meistä köyhistä, sillä me emme kestä enää. Työskentelen päivin ja öin saadakseni rahat riittämään ja hallitus tappaa lastemme unelmat, vakuutusvälittäjä ja yksinhuoltajaäiti Niki Lambopoulou sanoo.

Ammattiliittojen Ateenassa järjestämät mielenosoitusmarssit keräsivät kymmeniä tuhansia osanottajia. Poliisin mukaan mielenosoittajia oli 40 000. Toisten arvioiden mukaan marsseille osallistui jopa 60 000 ihmistä.

Mielenosoituksia järjestettiin lisäksi ainakin Thessalonikissa ja Kreetan Irakliossa. Marssit sujuivat pääosin rauhallisesti, mutta Ateenassa pieni mielenosoittajajoukko heitteli poliisia kivillä ja polttopulloilla. Poliisi vastasi kyynelkaasulla.

- Me vastustamme leikattuja eläkkeitä, kiireellisesti säädettyjä uusia veroja ja korkeita elinkustannuksia, eläkkeelle jäänyt tehdastyöläinen Kyriakos Anastassiadis perusteli osallistumistaan mielenosoitukseen.

Kreikan työttömyysprosentti on nyt 27 ja sen arvioidaan saattavan nousta tänä vuonna 30:een. Yli 60 prosenttia nuorista on työttömänä.

- Kaikki tuttuni ovat työttömänä, kertoi 28-vuotias työtön ekonomisti Aleksandra Papadatou.

- Olen nälän partaalla. Elämäni on kurjaa. Jos hallituksella on yhtään itsekunnioitusta jäljellä, se eroaa, toivoo alennetulla palkalla työtöntä veljeään tukeva virkamies Eleni Nikolaou.

Lähteet: Reuters, AFP, AP