1. yle.fi
  2. Uutiset

Higgsin bosoni ennustaa maailmankaikkeuden loppua

Universumin päivät ovat luetut, mikäli hiukkasfyysikon laskelmat pitävät paikkansa. Uutisesta ei silti kannata kauhistua: meidän aurinkokuntamme tuhoutuu kauan ennen maailmankaikkeutta.

tiede
Nasan WISE-luotaimen ottamassa kuvassa näkyy Rho Ophiuchi -tähdenmuodostumisalue, johon alareunassa punaisena näkyvä IRAS 16293-2422 -kaksoistähti kuuluu.
Nasan WISE-luotaimen ottamassa kuvassa näkyy Rho Ophiuchi -tähdenmuodostumisalue, johon alareunassa punaisena näkyvä IRAS 16293-2422 -kaksoistähti kuuluu. Kuvan eri värit kuvaavat valon eri aallonpituuksia.Nasa / JPL-Caltech / UCLA

Maailmankaikkeuden rakennuspalikka, Higgsin bosoni, näyttää ennustavan samalla maailmankaikkeuden loppua. Kauan etsityn hiukkasen löytyminen viime vuonna oli huima tiedeuutinen. Hiukkanen selittää, miksi aineella – galaksilla, maapallolla ja myös ihmisellä – on massa. Uusin uutinen on, ettei tuo massa ole ikuista.

Mikäli ihmiskunnan nykyinen tietämys fysiikasta pitää paikkansa, Higgsin bosoniin perustuvat laskelmat kertovat, että maailmankaikkeus syntyi epävakaaksi.

– Vaikuttaa siltä, että jossakin vaiheessa muutaman kymmenen miljardin vuoden päästä meidän maailmankaikkeutemme tuhoutuu, sanoo fyysikko Joseph Lykken, joka työskentelee hiukkasfysiikan parissa niin Fermin (siirryt toiseen palveluun) laboratoriossa Yhdysvalloissa kuin Cernin (siirryt toiseen palveluun) tutkimusryhmässä Euroopassa.

Kohtaloksi koituu hänen mukaansa jonnekin ilmestyvä pieni kupla, ikään kuin vaihtoehtoinen universumi, joka laajenee valon nopeudella ja lopulta tuhoaa meidän universumimme.

Laskelma vaatii, että Higgsin bosonin massa tiedetään prosentin tarkkuudella. Myös muiden subatomisten partikkelien massan on laskelmassa oltava yhtä tarkasti selvillä. Pienikin muutos tietää maailmankaikkeudelle toisenlaista loppua.

Maapallolle uusin tieto on ikävä vain periaatteessa, sillä meidän aurinkokuntamme loppu koittaa jo paljon varhemmin. Tutkijat arvelevat, että sammuessaan laajeneva Aurinko tappaa maapallon jo 4,5 miljardin vuoden päästä.

Lähteet: Reuters

Lue seuraavaksi