Pienen planeetan löytymisestä uusia näkymiä elämän etsintään

Kepler-teleskooppi havaitsi 210 valovuoden päässä planeetan, joka ei ole paljon Kuuta suurempi. Havainto lisää mahdollisuuksia löytää avaruudesta elinkelpoisia planeettoja.

tiede

Aurinkokuntamme ulkopuolelta on löytynyt toistaiseksi pienin tunnettu planeetta. Näitä niin sanottuja eksoplaneettoja on havaittu parinkymmenen viime vuoden aikana runsaat 860, mutta pieniä eksoplaneettoja on löytynyt vasta viime vuodesta alkaen.

Kepler 37 -tähteä kiertävä ja sen mukaan Kepler 37b:ksi nimetty planeetta on pienempi kuin meidän aurinkokuntamme pienin planeetta Merkurius ja vain hieman suurempi kuin Kuu.

Tiedelehti Naturen uusimmassa numerossa esitelty löytö on todiste siitä, että galaksissamme saattaa olla runsaasti oman aurinkuntamme planeettoja pienempiä planeettoja. Se puolestaan tarkoittaa uusia mahdollisuuksia elinkelpoisten planeettojen löytymiseen.

Yhdysvaltain avaruushallinnon Nasan Kepler-avarusteleskoopilla havaittu Kepler 37b on noin 370-asteinen eli liian kuuma, että siellä olisi elämää, tutkijat sanovat. He arvelevat, että se on vedetön ja kaasukehätön kivipallo.

Planeetta sijaitsee Lyyran tähtikuviossa noin 210 valovuoden päässä Maasta. Tähden ympäri pyörii myös kaksi muuta planeettaa. Emotähti on hieman Aurinkoa vanhempi ja viileämpi.

Lähteet: AFP, AP, Yle Uutiset