Meksikossa kadonnut tuhansia ihmisiä

Ihmisoikeusjärjestö Human Rights Watchin raportin mukaan Meksikon niin kutsutun huumesodan aikana on maassa kadonnut ainakin 249 ihmistä. Meksikolaisen kansalaisjärjestön tietokannan mukaan kateissa on yli 20 000 ihmistä. Katoamisissa valtaosassa on merkkejä siitä, että niiden takana ovat lainvalvontaviranomaiset.

Ulkomaat

Human Rights Watchin raportin mukaan katoamiset noudattavat mallia, jossa turvallisuusjoukot pidättävät ihmisiä ilman pidätysmääräyksiä tarkastuspisteillä, kodeissa, työpaikoilla tai julkisilla paikoilla.

Kun uhrien perheet alkavat kysellä sukulaistensa perään, turvallisuusjoukot kieltävät pidätykset ja ohjaavat heitä etsimään kadonneita poliisiasemilta tai armeijan tukikohdista.

Human Rights Watch arvostelee entisen presidentin Felipe Calderonin piittaamattomuutta, kutsuen tilannetta "vakavimmaksi katoamiskriisiksi Latinalaisessa Amerikassa vuosikymmeniin."

Raportissa todetaan, että joulukuussa valtaan astunut presidentti Enrique Pena Nieto on perinyt hallintotapaansa samat käytännöt, mutta vaatii kuitenkin Nietolta ripeitä toimia, jotta vastoin tahtoaan syyttä kiinniotettujen kohtalot selvitetään.

Meksikon sisäistä turvallisuutta valvova ministeriö kieltäytyi antamasta lausuntoa raportista.

Kadonneiden joukossa yli 1000 lasta

Meksikolainen kansalaisjärjestö julkaisi viime vuoden lopulla tietokannan, joka sisälsi virallisia tietoja yli 20 000 ihmisestä. He ovat kadonneet Meksikossa kuluneiden kuuden vuoden aikana. Yli 1200 kadonnutta on 10-vuotiaita tai tätä nuorempia.

Tietokannasta käy ilmi kadonneen nimi, ikä, sukupuoli ja katoamispaikka- ja aika.

Human Rights Watchin raportissa kerrotaan myös turvallisuusviranomaisten toimivan välillä yhteistyössä rikollisten kanssa ja myyvän kiinniotettuja jengeille, siinä toivossa, että näiden perheet maksaisivat heistä lunnaat.

Kun omaiset ilmoittavat katoamisesta, viranomaiset eivät raportin mukaan useinkaan suorita edes alkeellisia tutkintavaiheita, kuten uhrien matkapuhelimen tai pankkitietojen jäljitystä, vaan kadonneen etsintä sysätään omaisille.

Presidentti Calderon perusteli aikanaan tuhansien liittovaltion joukkojen lähettämistä maan eri osiin sillä, että ne murskaisivat keskenään taistelevat huumekartellit. Lopputuloksena, katoamisten ohella, huumesodissa on kuollut kymmeniä tuhansia syyttömiä sivullisia.

Huumesodan käynnistymisen myötä ihmisoikeusrikkomukset ovat kasvaneet maassa merkittävästi, ja usein niihin ovat syyllistyneet turvallisuusjoukot, raportti painottaa. Sen lisäksi väärinkäytökset ovat lisänneet yleistä väkivallan ilmapiiriä ja laittomuuksien pelkoa eri puolilla Meksikoa.