Paimion sairaala täyttää 80 vuotta

Museoviraston mukaan Paimion sairaala on yksi Suomen merkittävimmistä rakennetuista kultuuuriympäristöistä. Suomi on ehdottanut Paimion sairaala-aluetta Unescon maailmanperintöluetteloon.

kulttuuri
Alvar Aallon suunnittelemaa Paimion parantolaa  pidetään yhtenä hänen varhaisen funktionalistisen kautensa päätyönä.
Paimion parantolan sisäänkäynti.Jussi Kallioinen / Yle

Alvar Aallon funkkisaikakauden merkittävin työ Paimion parantola ja sairaala-alue täyttävät 80-vuotta. Paimion sairaalassa vietetään synttärijuhlia mm. pitämällä ovet avoinna torstaina 21. helmikuuta kello 14.30 - 16. Arkkitehti Viri Teppo-Pärnä toivoo, että ihmiset tutustuisivat Paimion sairaalaan sankoin joukoin.

- Jos Suomesta pitäisi esitellä yksi moderni rakennus ulkomaalaisille ihmisille, se olisi todennäköisesti Paimion parantola. Jo 1930-luvulla sitä esiteltiin kansainvälisissä arkkitehtijulkaisuissa. Se on funkitionalismin aikakauden pioneerityö koko maailmassa, arkkitehti Viri Teppo-Päärnä hehkuttaa.

Huomio yksityiskohtiin

Alvar Aalto suunnitteli paitsi Paimion parantolan myös koko Paimion sairaala-alueen ja rakennusten sisustuksen huonekaluja myöten.

- Jos käy sairaalassa kannattaa tarkastella kaikkia pieniä yksityiskohtia, esimerkiksi ikkunan avauskahvoja, tuoleja ja lamppuja. Aalto paneutui niihin hyvin huolella, hän nautti kaiken uuden keksimisestä, Viri Teppo-Pärnä kertoo.

Itse rakennus parantaa

Alunperin Paimion parantola suunniteltiin tuberkuloosisairaalaksi. Aallon ajatuksena oli, että rakennus itsessään voisi parantaa ihmisiä. Nykyään parantola toimi Varsinais-Suomen sairaanhoitopiirin keuhko- ja sisätautisairaalana.