1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. Kotimaan uutiset

"Homoja on enemmän kuin suomenruotsalaisia"

Lakialoite samaa sukupuolta olevien avioliitosta on jämähtänyt eduskunnan lakivaliokuntaan. Aloite ei ole saanut vaadittua sataa allekirjoitusta. Homojen oikeuksia vuosikymmenet ajanut ohjaaja Pirkko Saisio arvelee syyksi leimautumisen pelkoa.

Kotimaan uutiset
Tasa-arvoisen avioliittolain etenemisestä keskustelivat ohjaaja Pirkko Saisio, kansanedustaja Jani Toivola ja pastori Laura Mäntylä.
Tasa-arvoisen avioliittolain etenemisestä keskustelivat ohjaaja Pirkko Saisio, kansanedustaja Jani Toivola ja pastori Laura Mäntylä.

Hallitusneuvottelussa kristillisdemokraatit vastustivat avioliittolain muutosta, joten muut hallituspuolueet sopivat poikkeuksellisesti tekevänsä asiasta lakialoitteen. Saisio ei ihmettele lain nihkeää etenemistä.

Ei ihmiset ole niin kauhean rohkeita, valitettavasti.

Pirkko Saisio

- Sehän on hankala asia. Uskon, että suurin osa kansanedustajista katselee, mihin kannattaa mennä, miten leimautuu ja miten äänestäjät suhtautuvat tähän. Ei ihmiset ole niin kauhean rohkeita, valitettavasti. Eivät kansanedustajatkaan, Pirkko Saisio pohtii Ylen Aamu-tv:ssä.

"Homojen kelkkaan lähtevä tuomitaan"

Lakivaliokunnassa istuva vihreiden kansanedustaja Jani Toivola on yllättynyt, miten kovaa arvostelua homoliittoihin myönteisesti suhtautuvat kansanedustajat joutuvat vastaanottamaan varsinkin internetissä.

- Siellä aika lailla tuomitaan näiden ihmisten arvomaailma ja mielipiteet, että mitä ne ovat lähteneet noiden homojen kelkkaan. Että se on ikään kuin heti virhe, Toivola kummastelee.

Meitä kuitenkin on enemmän kuin suomenruotsalaisia.

Pirkko Saisio

Toivola ei vieritä syytä lakialoitteen jumittumisesta lakivaliokunnan puheenjohtajan Anne Holmlundin (kok.) niskaan. Hän korostaa, että lakivaliokunta työskentelee ryhmänä. Saisio kuitenkin nuhtelee ministeriä homojen asian väheksymisestä.

- Se menee hirveän vanhaan argumentaatioon, että tämä on marginaalikysymys. Meitä kuitenkin on enemmän kuin suomenruotsalaisia. Aina meidän asiat ovat sivuasioita. Marginaalissa ollaan ja siellä meidät halutaan pitää, Saisio sanoo.

Moni elää yhä kaksoiselämää

Vaikka homoseksuaalien asema on Suomessa viime vuosina parantunut, ennakkoluulot istuvat tiukassa. Jani Toivolan mielestä syrjintä on päivittäistä.

- Ihmiset elävät kaksoiselämää. He menevät työpaikalle ja pitävät yllä yhtä identiteettiä, joutuvat täysin salaamaan henkilökohtaisen elämän. He jopa värväävät työpaikan juhliin ystävän esittämään puolisoa.

Jotkut värväävät työpaikan juhliin ystävän esittämään puolisoa.

Jani Toivola

Saisio uskoo, että joissakin ammateissa kaapista ulos tuleminen on erityisen vaikeaa.

- Silloin joudutaan ongelmiin, jos on esimerkiksi opettaja tai lastentarhanopettaja. Lapset eivät ole ongelma, vaan vanhemmat, jotka ovat sitä mieltä, että tämänkaltaiset ihmiset eivät voi opettaa tai hoitaa heidän lapsiaan.

Autoja rekisteröidään, ei ihmisiä

Samaa sukupuolta olevat ovat voineet vuodesta 2002 rekisteröidä parisuhteensa. Rekisteröinti antaa puolisoille pitkälti samat oikeudet kuin avioliitto.

Niin kauan kun yksikin ihminen joutuu tulemaan minun luokse häpeillen, meillä on ongelma tässä yhteiskunnassa.

Laura Mäntylä, pappi

Monet pitävät rekisteröintiä kuitenkin riittämättömänä.

Pappi Laura Mäntylä kertoo Aamu-tv:ssä ystävästään, joka on rekisteröinyt parisuhteensa, mutta pitää rekisteröimistä jo sanana loukkaavana.

- Koiria tai autoja rekisteröidään eikä ihmisiä. Niin kauan kun yksikin ihminen joutuu tulemaan minun luokseni häpeillen tai kysellen, onko tämä väärin, meillä on ongelma tässä yhteiskunnassa.

Juttua korjattu: Lakivaliokunnan puheenjohtaja Anne Holmlund (kok.) oli sisäministeri edellisessä hallituksessa

Lue seuraavaksi