Kemirassa työntekijöiltä harvinainen yt-esitys

Työntekijöiden mukaan yhtiön saneeraukset ovat johtaneet nollasopimuksiin ja poikkeukselliseen määrään ylitöitä. Kemira on valmis avoimeen keskusteluun.

Kemira Oyj:n työntekijät haluavat käynnistää yhteistoimintamenettelyn kolmella tuotantolaitoksella.

Perusteena ovat taloudelliset ja tuotannolliset syyt. Menettely halutaan aloittaa Kemiran Oulun, Äetsän ja Joutsenon tehtailla.

On harvinaista, että esitys yt:stä tulee henkilöstön puolelta, sillä yleensä esityksen tekee työnantaja. Neuvottelupyynnön voi lain mukaan esittää kumpikin osapuoli.

Kemiran pääluottamusmiesten mukaan esityksen taustalla on viime vuoden syys-lokakuussa Kemiralla käyty yt-menettely, jonka päätteeksi yhtiö vähensi 152 henkilöä. 

- Työntekijöiden mielestä viime syksyn saneeraus oli ylimitoitettu ja yhtiöltä karkea arviointivirhe. Työvoiman vähentäminen on johtanut muun muassa tuotannon häiriytymiseen ja työ- sekä ympäristöturvallisuuden heikentymiseen, kolmen pääluottamusmiehen allekirjoittamassa tiedotteessa sanotaan. 

Heidän mukaansa Kemiran on vahvistettava henkilöresursseja ja pidettävä ydinosaaminen yhtiön omissa käsissä. Työntekijöiden edustajat jättävät tarkennetut yt-esitykset työnantajalle ensi viikolla.

Kemiran palveluksessa Suomessa on noin 1 200 henkilöä, ja tuotantolaitoksia on viisi.

Kemira on valmis keskustelemaan työntekijöiden kanssa avoimesti. Viestintäjohtaja Leena Lie sanoo, että työntekijöiden huoli otetaan vakavasti, vaikka yhtiön tiedossa ei tuotantohäiriöitä tai turvallisuuden heikkenemistä olekaan.