1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. Kotimaan uutiset

Evira: Useista tuotteista löytynyt hevosta

Evira muistuttaa, että hevosenlihaa sisältävät tuotteet eivät ole terveysriski.

Elintarviketurvallisuusviraston toimitalo Helsingin Viikin tiedepuistossa. Kuva: Pekka Sakki / Lehtikuva

Hevosenlihakohu Suomessa paisuu. Elintarviketurvallisuusvirasto Evira kertoo, että myös Vaasan ja Fort Deli vetävät myynnistä hevosenlihaa sisältäviä tuotteita.

Kyseisten tuotteiden pakkausmerkinnöissä ei ole mainittu hevosenlihaa.

Fort Deli veti eilen myynnistä erän Gourm Burger -pihvejä, joiden on raaka-aineena puolalaista naudanlihaa. Sen seassa saattaa olla myös pieniä määriä hevosenlihaa. Tuotetta on myyty vain suurtalousasiakkaille, joille on kerrottu asiasta. Pihveistä ei ole haittaa terveydelle.

Pouttu ilmoitti aiemmin tänään keskeyttäneensä useiden kebablihatuotteiden toimitukset, koska niissä on ollut tuoteselosteesta poiketen hevosenlihaa.

Evira kertoo saaneensa yrityksiltä takaisinvetoilmoitukset. Yritykset julkaisivat torstain aikana tiedotteet, joissa ne yksilöivät hevosenlihaa sisältävät tuotteet.

Vaasan Oy kertoi iltapäivällä, että se poistaa markkinoilta erän Vaasan Ronski Salami -leivonnaispakastepiiraita. Tuotteet sisältävät meetvurstirouhetta, jossa on hevosenlihaa. Tuotetta ei ole myynnissä kuluttajapakkauksissa. Sitä myydään pääasiassa ammattilaiskeittiöille, yhtiö kertoo.

Evira muistuttaa, että hevosenlihaa sisältävät tuotteet eivät ole terveysriski.