Kotoilutrendi villitsee ruotsalaisisiä

Kodin- ja lastenhoidosta on tullut trendikästä Ruotsissa. Miehet kisaavat siitä, kuka on paras isä ja kuka tekee parhaimmat sapuskat perheelle.

Ajankohtainen kakkonen
Victor ja Daniel puistossa.
Koti-isyys on kivaa, tuumii Victor isänsä Daniel Grafströmin selässä leikkipuistossa.YLE

-Ruoanlaitosta ja lasten hoitamisesta on tullut miehille statuskysymys, sanoo ruotsalainen trendianalyytikko Magnus Kempe.

Yhä useampi ruotsalaismies on vanhempainvapaalla lapsensa kanssa. Myös uraohjusisät hoitavat lapsiaan kotona muutamia kuukausia.

-Miehet ovat ylpeitä siitä, että he oppivat tuntemaan lapsensa ja saavat hyvän suhteen jälkikasvuunsa.

Ruotsin suurkaupungeissa asuvien isien parissa onkin havaittavissa kilpailua siitä, kuka on hyvä isä ja miten lapset hoidetaan - samaan aikaan uran kanssa. Isät nokittelevat leikkimielisesti toisiaan siitä, kuka vie lapsensa hyviin harrastuksiin ja mikä on oikeaa kasvatusta. Toisten isien tekemisiä seurataan.

-Lapseni kaverin isä laittoi minulle kerran sähköpostia siitä, että miksi lapsillani ei ollut jumppakasseja mukana koulussa. Viesti oli tosin hyväntahtoinen, nauraa Kempe.

Isät myös jakavat toisilleen aktiivisesti vinkkejä erilaisista lasten kasvatusoppaista. Trendianalyytikko on itsekin saanut hienovaraisen vihjeen lukea kirjaa "Näin kasvatat poikasi".

-Kasvatus ei ole enää naisten yksinoikeus. Se kuuluu yhtä lailla miehille. Tämä on myös naisten etu.

Isien kodinhoitointo on osa Ruotsissa vallitsevaa kotoilutrendiä. Ilmiöön kuuluu myös paikallisten asioiden, kuten naapurien ja lähipiirin auttaminen, jota arvostetaan yhä enemmän.

-Ruotsalaiset kaipaavat perinteitä ja kansallisromantiikkaa, kertoo analyytikko.

Suomalaisisille trendianalyytikko ja kolmen lapsen isä suosittelee lasten kanssa kotona olemista silloin kun he ovat pieniä.

-Hyvä suhde lapseen syntyy varhaisessa iässä. Suhdetta ei voi alkaa rakentaa vasta, kun lapsi on 10-vuotias.

Kati Leskinen

Ajankohtainen kakkonen

Aiheesta keskustellaan Ajankohtaisen kakkosen teemaillassa Äidit töihin! tiistaina 26.2. TV2:lla klo 21.

__

__