Järjestöt: Homoliitoista puhuminen on liian yleistävää

Setan puheenjohtajan mielestä homoliitoista puhuminen seksuaalistaa tasa-arvoisen avioliittolain: "Eihän heteroliitoistakaan puhuta, saati biliitoista".

Kuva: Vesa Moilanen / Lehtikuva

Järjestöt toivovat, että julkisuudessa puhuttaisiin ennemmin tasa-arvoisesta avioliittolaista kuin ”homoliitoista”.

Homoliitto-termi rajaa pois monia ihmisiä, sanoo Tahdon2013-kansalaisaloitekampanjan mediapäällikkö Saija Viitala. Kampanjan taustalla on Tasa-arvoinen Suomi -yhdistys.

- Me näemme, että tasa-arvoisuus on koko Suomen asia. Suomen laissakin sanotaan, ettei ketään saa syrjiä sukupuolen tai seksuaalisen suuntautumisen perusteella – tässä on kaksi lakia, jotka ovat ristiriidassa keskenään.

Homoliitto-termi ottaa kantaa seksuaalisuuteen ja sukupuoleen, Viitala painottaa. Tasa-arvoinen avioliittolaki puolestaan koskee homojen lisäksi transihmisiä, lesboja sekä niitä, jotka eivät halua määritellä seksuaalista suuntautumistaan tai sukupuoltaan.

Yksi tasa-arvoisen avioliittolain tavoitteista on se, ettei omaa suuntautumistaan tarvitsisi enää ilmoittaa esimerkiksi virallisia lomakkeita täyttäessä. Nyt seksuaalinen suuntautuminen käy ilmi, jos on rekisteröidyssä parisuhteessa.

- Laki toisi myös enemmän tasa-arvoa työmarkkinoille, silloin omaa seksuaalisuutta ei tarvitsisi enää eritellä työelämässä.

- Emme ole käyneet sellaista keskustelua, että homoliitto olisi sanana loukkaava. Itse puhumme kuitenkin tasa-arvoisesta avioliittolaista jokaisessa viestimessämme.

Biliitot, heteroliitot…

Myös yhteiskunnallista tasavertaisuutta ajavassa Setassa homoliitoista puhumista pidetään turhan yleistävänä. Tasa-arvoisen avioliitto koskee muitakin kuin homoseksuaaleja, korostaa Setan puheenjohtaja Juha-Pekka Hippi.

- Suurimmaksi osaksi se koskee tietysti homoja ja lesboja, mutta myös biseksuaaleja. Ylipäätään kumppanin sukupuolesta ei voi suoraan päätellä seksuaalista suuntautumista.

Hipin mukaan homoliitoista puhuminen seksuaalistaa tasa-arvoisen avioliittolain ja hämärtää sen, että kyse on samoista oikeuksista kaikille.

- Eihän heteroliitoistakaan puhuta, saati biliitoista.

Hippi toivoo, ettei virallisissa keskusteluissa ja mediassa käytettäisi homoliitto-termiä. Hän uskoo, että homoliitoista puhuminen voi olla joidenkin mielestä loukkaavaa.

- Ymmärrän, että se on median kannalta kätevä termi ja että maallikot puhuvat homoliitoista. On kuitenkin korrektimpaa puhua ihan vain avioliitoista.

- Kyse on siitä, että kaikki parisuhteet olisivat tasa-arvoisessa asemassa yhteiskunnassa, Hippi sanoo.