Vuoden nuori taiteilija on Suomessa valittu vuodesta 1985 asti. Tittelin voittaja on saanut 20 000 euron stipendin sekä mahdollisuuden pitää yksityisnäyttely Tampereen taidemuseossa. Yksi heistä on vuoden 2004 nuori taiteilija, keramiikkataiteilija Kim Simonsson.
- Minua ei Suomessa hirveästi tiedetty ja palkinto tuli isona yllätyksenä. Minulla oli ollut Kluuvin galleriassa näyttely mistä minut bongattiin. Palkinnon saaminen oli tosi iso asia. Pystyin aloittamaan täysipainoisen työskentelyn taiteilijana. Minulla on on ollut näyttelyt New Yorkissa kolme kertaa ja Pariisissa kaksi kertaa ja ihan tosi hyvää vastaanottoa olen saanut, Simonsson toteaa.
Vuoden nuori taiteilija -palkinto on merkittävä uran kirittäjä
Vuoden nuori taiteilija -tunnustus on ollut iso ponnahduslauta monen kuvataiteilijan uralla. Sipoon näyttelyyn on koottu töitä osalta titteliä kantaneista. Näyttely koostuu 14 mies- ja seitsemän naistaiteilijan töistä. Tunnetuin Vuoden nuori taiteilija on vuonna 1990 palkinnon saanut videotaiteilija Eija-Liisa Ahtila. Ahtila ei ehtinyt mukaan näyttelyyn, kertoo näyttelyn kuraattori ja galleristi Marjukka Uusitalo.

- Näyttelyyn mukaan heitä oli helppo saada, mutta vaikeuksia oli siinä, että he ovat ympäri maailman nyt jo aika moni. Osalla on isoja näyttelyitä, museonäyttelyitä. Joillakin ei ole yhtään työtä enää. On juuri ollut näyttely ja kaikki on myyty. Mutta minä olen hirveen iloinen siitä, että täällä on kuitenkin 21 taiteilijaa, Uusitalo sanoo.
Teollisuusmies muutti tuotantotilan taiteelle sopivaksi
Sipoolaismaiseman keskellä viime syksystä asti toiminut galleria on entinen Hartwallin pullonkorkki- ja ostoskärrytehdas. Gumbostrand Konst & Form -gallerian omistaa vuosikymmeniä teollisuudessa toiminut John Hartwall.
- Koska meillä on nämä tilat ja nämä ovat suhteellisen avarat ja valoisat ja soveltuvat tähän tarkoitukseen loistavasti. Niin nyt meillä on tilaisuus tuoda suomalaista nykytaidetta tänne ja tällä tavalla tukea nuoria taiteilijoita. Eniten kiinnostaa tämä taiteilijoitten ja niin sanotun jälleenmyyntiverkon ja galleristien yhteiselo ja miten nämä tuotteet löytää markkinoita, Hartwall perustelee kiinnostustaan nykytaiteeseen.

Vuoden nuori taiteilija -instituution olisi aika uudistua
Vuoden nuori taiteilija on valittu useimmin perinteisiä taidemuotoja edustavien tekijöiden joukosta. Jotta palkinto kattaisi koko tämän hetkisen nykytaiteen kentän, palkinnon saajien kirjon pitäisi olla huomattavasti tähän astista monipuolisempi. Tätä mieltä on myös vuoden 1986 nuori taiteilija, taidemaalari Tero Laaksonen.

- Meillä on paljon erittäin jännittäviä tekijöitä, jotka käyttävät sähköistä mediaa, toimivat kansainvälisesti, samoin on hyvin paljon mielenkiintoisia käsitetaiteilijoita. Täällähän on kuitenkin enemmän tätä esineen muodossa olevaa kuvataidetta, Laaksonen toteaa näyttelystä.
Laaksosen mielestä palkinto voitaisiin joka vuosi jakaa myös useammalle tekijälle. Varsinkin nuorissa sukupolvissa kuvataiteilijoita on koulutettu enemmän ja hyviä tekijöitä pitäisi saada paremmin esille.