Uusi taistelu Sipoon puolesta alkamassa

Näkyvästi lounais-Sipoon luovuttamista Helsingille vastustanut Sipoon puolesta -yhdistys on jälleen heräämässä uuteen taisteluun. Nyt uhan alla ei ole vain osa Sipoota vaan koko kunta. Yhtenä taistelumotivaattorina toimivat liitosalueen asukkaiden huonot kokemukset Helsingistä.

Kotimaa
Mielenosoitus Helsingin Senaatintorilla marraskuussa 2006.
Sipoon puolesta järjesti mielenosoituksen Helsingin Senaatintorilla marraskuussa 2006.Yle

Sipooseen kuulunut Landbo siirrettiin nelisen vuotta sitten Helsingin puolelle ja alueesta piti kehittää idyllinen pientalokaupunginosa.

Nyt Helsinki on kuitenkin suunnittelemassa tuhannen asukkaan naapuriin maankaatopaikkaa, kertoo Landbossa asuva Tom Stormbom.

- Tämä on täysi petos niitä kohtaan, jotka ovat tänne muuttaneet ja rakentaneet. Jos tuollainen maankaatopaikka, louhimo ja läjittämö tulee tuohon 40 metrin päähän, niin sen voi arvata miten se elämä siitä muuttuu.

Stormbomin mukaan osa asukkaista pohtii jo poismuuttoa, mutta maankaatopaikan vaikutus alueen tonttien ja talojen arvoon mietityttää ihmisiä. Siksi asiaa vastaan aiotaan taistella kaikin keinoin.

Ongelmia myös palveluissa

Myös Landbossa asunut Niina Kinnunen muutti puoli vuotta sitten takaisin Sipoon puolelle, yhtenä syynä tyytymättömyys Helsingin tarjoamiin terveyspalveluihin.

Kinnusen mukaan suurin pettymys oli se, että kaupunki vain yhtäkkiä ilmoitti, että päiväkoti lopetetaan ja lapset siirrettiin suurempaan yksikköön vanhemmilta kysymättä.

- Palvelut huononivat, vaikka Helsinki lupaili jotain ihan muuta. Mitäänhän tällä alueella ei oikeastaan tapahtunut moneen vuoteen. Olen kyllä ollut tyytyväinen, että muutimme takaisin Sipooseen, toivottavasti saamme olla sipoolaisia tästä eteenpäinkin.

Vanhat aseet kaivetaan taas esiin

Sipoolaisina pysyminen ei kuitenkaan ole enää niin itsestään selvää, kun valtion teettämissä metropolialueen esiselvityksissä koko Sipoo halutaan liittää naapurikuntiin.

Siksi lounais-Sipoon siirtoa näkyvästi vuosina 2006 ja 2007 vastustanut Sipoon puolesta -yhdistys on muutaman hiljaiselovuoden jälkeen heräämässä jälleen uuteen taisteluun, kertoo yhdistyksen jäsen Pia Tynys.

- Pyrimme aktivoimaan kuntalaiset mahdollisimman laajasti mukaan tähän taisteluun, järjestämme tiedotustilaisuuksia ja viestintää netin kautta. Mielenosoituksistakin on ollut puhetta, mutta saa nyt nähdä mitä tämä kevät tuo tullessaan, Tynys sanoo.

Edellisen taistelun avuksi painettiin käsin lähes 20 000 ympäri Suomen tunneksi tullutta "Näpit irti Sipoosta" -tarraa ja niitä aiotaan hyödyntää myös nyt.

Toiset ovat sitä mieltä, että he ovat jo kerran taistelleet ja silloinkin tuulimyllyjä vastaan, että heidän mielestä se ei kannata ollenkaan.

Veikko Lindell, Sipoon puolesta

Sama taistelu uudelleen käyntiin

Ensimmäisen tiedotustilaisuuden yhdistys järjestää Nikkilässä 27. helmikuuta, jolloin on tarkoitus valaa ihmisiin uutta uskoa edellisen pettymyksen jäljiltä.

- Toiset ovat sitä mieltä, että he ovat jo kerran taistelleet ja silloinkin tuulimyllyjä vastaan, että heidän mielestä se ei kannata ollenkaan. Mutta kun pääsemme tästä nyt vauhtiin, niin ehkäpä hekin heräävät, että jos sittenkin. Katsotaan kuinka käy, pohtii Sipoon puolesta ry:n nykyinen puheenjohtaja Veikko Lindell.

Taistelu Sipoon puolesta päättyi 15. tammikuuta 2008, kun Korkein hallinto-oikeus päätti Sipoon lounaisten osien luovuttamisesta Helsingille. Liitosalue on ollut osa Helsinkiä vuoden 2009 alusta alkaen.