Ranta-Kartano yhdistää kaupunkikeskustan järvimaisemaan

Uusi asuinalue alkaa muotoutua Lahden keskustaan tämän vuoden aikana. Ensin puretaan vanhaa uuden tieltä.

Kuva: Laura Mäkiniemi / Yle

Lahteen nousevan Ranta-Kartanon rakentaminen on alkamassa Jalkarannantien varresta. Alueella toimiva huoltamo lopettaa syksyllä. Myös Urheilutalon purkaminen on edessä kesän jälkeen.

Lahden nykyisen linja-autoaseman, Pikku-Vesijärven, Kisapuiston ja Fellmannin puiston väliin jäävästä alueesta on tarkoitus vuosien saatossa tehdä uusi vihreä asuinalue Lahden keskustan kupeeseen. Tilaa vapautuu, kun linja-autot siirtyvät rautatieaseman läheisyyteen matkakeskukseen. Ranta-Kartanon läpi on myös suunniteltu puistomaista väylää Pikku-Veskulle.

Kaupunkilaiset pääsevät vielä sanomaan sanansa visioista, kun yleisötilaisuudet alkavat maaliskuussa. Katusuunnitelmat ja yleissuunnitelmat tulevat nähtäville, ja kevään aikana tekninen lautakunta hyväksyy ne.

Viheralueet reunustavat Ranta-Kartanoa

Alueelle on keskusteltu esimerkiksi taidemuseon rakentamisesta. Ranta-Kartanon kehittämistä vetävä projektipäällikkö Pirkko-Leena Jakonen ei usko, että hanke toteutuu kovin pian.

- Se on vasta merkitty kaavaan, päätöksiä ei ole. Ei kuitenkaan haittaa, vaikka alue jäisi aukioksi vielä kymmeneksi kahdeksikymmeneksi vuodeksi, koska linja-autoasemarakennus on niin lähellä.

Tuleva Ranta-Kartanon alue sijaitsee kolmen puistoalueen välissä. Vehreys on tarkoitus muistaa myös uudella alueella, kerrostaloihin on suunniteltu esimerkiksi viherkattoja.

- Keskustassa liikkuva ei vielä ymmärrä, kuinka hieno esimerkiksi Fellmannin puisto on. Tähän tulee viherväyliä myös poikittain, jolloin Kisapuisto ja Fellmannin puisto yhdistyvät. Sitten on helppo kulkea alueen läpi jalan tai polkupyörällä, Jakonen opastaa.

Autot pois silmistä

Kisapuiston perinteikäs portti säilyy osana Ranta-Kartanoa rajaavaa kehystä.

- Olympiarengasportti on suunnitelmissa mukana, näkymien halutaan jatkossa kohdistuvan siihen. Varmasti myös sen kunnosta huolehditaan.

Nykyinen parkkipaikkailme häviää rakentamisen myötä. Ranta-Kartanosta tulee Pirkko-Leena Jakosen mukaan korkeatasoinen keskusta-alue.

- Eihän keskustassa yleensä ole mitään isoja parkkialueita. Tässä on tarkoitus, että autot ovat kortteleiden sisällä joko talojen alla tai sitten pysäköintilaitoksissa.

- Ulkoasultaan Ranta-Kartanosta tulee omaleimainen. Esimerkiksi viherkattoja ei ole muualla keskustassa, Jakonen kertoo.