1. yle.fi
  2. Uutiset

Joensuulainen, kerro missä lepakko talvehtii

Horroksessa talveaan viettäviä lepakoita on muun muassa kellareissa ja luolissa, mutta tietoa näistä siivekkäistä nisäkkäistä on yllättävän vähän. Joensuun kaupungin ympäristönsuojeluyksikkö kartoittaa lepakkojen talvehtimispaikkoja ja toivoo apua yleisöltä.

luonto
Lepakkotutkija tarkastelemassa pyydystettyä lepakkoa.
Lepakkotutkija tarkastelemassa pyydystettyä lepakkoa.Yle

Lepakoiden talvehtimispaikoista pyydetään vinkkejä joensuulaisilta.

Kaupungin ympäristönsuojeluyksikkö kartoittaa lepakoiden talvehtimispaikkoja netissä toteutettavalla yleisökyselyllä (siirryt toiseen palveluun). Tietoa kerätään, jotta näitä siivekkäitä nisäkkäitä pystyttäisiin suojelemaan nykyistä paremmmin. Tarkempien havaintojen ja lajin määrittämiseksi lepakkotutkija käy tarkastamassa tärkeimmät talvehtimispaikat.

Horroksessa talveaan viettäviä lepakoita on muun muassa kellareissa ja luolissa, jotka pysyvät kosteina ja lämpötilaltaan plussan puolella. Talvehtimispaikoista tiedetään Suomessa hyvin vähän.

Maassamme on tavattu 13 lepakkolajia, joista nykytiedon mukaan viisi esiintyy Pohjois-Karjalassa. Maakunnassa tavataan puutarhoissakin viihtyvää pohjanlepakkoa, joka on erityisesti pohjoisen laji. Sen levinneisyys ulottuu pohjoiseen Lappiin saakka. Lisäksi Pohjois-Karjalassa tavataan vesisiippaa, joka saalistelee hyönteisiä kesällä veden pinnalta sekä viiksisiippaa ja isoviiksisiippaa, jotka ovat metsien lajeja. Myös puistoissa viihtyvä korvayökkö on tuttu Pohjois-Karjalassa.

Tiedot eri lajien levinneisyysalueista tarkentuvat vuosi vuodelta uusien kartoitustulosten ja harrastajamäärien kasvun myötä.

Lähteet: Joensuun kaupungin tiedote

Lue seuraavaksi