1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. Kotimaan uutiset

Määrärahat tiukalla - kotitaloustunnilla ei voi opettaa ruuanlaittoa

Kotitalousopettajalla on käytössään 30 senttiä yhtä oppilasta ja opetustuntia kohti. Määrärahat on vedetty niin tiukalle, että kotitaloustunnilla ei aina voi opettaa edes perusruuanlaittoa, on pidettävä teoriatunteja tai leivottava jotain edullisimmista raaka-aineista, sanoo Joensuun Kiihtelysvaaran koulun opettaja Heli Liukka. Vuosikymmen sitten kotitaloustunneilla laitettiin perinneruokia ja kansainvälisiä herkkuja.

Kotimaan uutiset
Heli Liukka.jpg
Tapio Laakkonen / Yle

Syynä koulujen määrärahojen pienenemiseen on yksinkertaisesti kaupunkien yleinen talousahdinko, jonka seurauksena Joensuussakin on vyötä kiristetty.

Vielä viime vuonna Joensuussa oppilasta kohti käytettävä tarvikemääräraha oli 110 euroa, nyt määräraha on pudotettu 70 euroon. Tuolla 70 eurolla on hankittava oppikirjoja, vihkoja, kyniä, monisteita ja tarvikkeita niin käsityö-, musiikki-, liikunta- kuin kotitaloustunneillekin.

Teoriatunteja ja tarjousjauhelihaa

Kiihtelysvaaran koululla kotitaloustunnille jää oppilasta kohti noin 12 euroa vuodessa. Yhtä oppituntia kohti se tekee reilut 30 senttiä. Sillä ei ihmeitä tehdä, sanoo kotitaloutta ja matematiikkaa opettava Heli Liukka.

- Opetussuunnitelman minimillä mennään, seiskaluokkalaisten opetus juuri ja juuri toteutuu, mutta valinnaisissa aineissa ei juuri ruokaa laiteta, se on lähinnä pelkkää leivontaa tai teoriatuntien pitämistä. Tiukkaa meillä on ollut jo vuosikausia, mutta tämä helmikuussa tehty lisäsäästö tekee elämän todella tukalaksi.

Tarjousjauhelihaa ja seitä ostamme tuolla 30 sentin määrärahalla

Heli Liukka

- Kotitalous on sellainen aine, jossa pitäisi päästä tekemään, ei sitä teoriassa opi. Haluaisin opettaa esimerkiksi kokolihan käsittelyä, pihvin tai broilerin paistoa tai kalan käsittelyä, nyt niihin ei ole varaa.

- Tarjousjauhelihaa ja seitä ostamme tuolla 30 sentin määrärahalla. Oppilaiden kotoa on tullut viestejä, että eikö voisi käyttää kotimaisia kaloja, mutta ne ovat yksinkertaisesti liian kalliita. Jos tehdään lohesta jotakin, niin pitää miettiä mitä tehdään sitten seuraavilla kerroilla.

Ennen oli paremmin

Heli Liukka muistaa ajan, jolloin kaikki oli vielä paremmin. Vajaat kymmenen vuotta sitten opettajan ei juuri tarvinnut miettiä sitä, minkälaisia ruokatarvikkeita kotitaloustunneille hankittiin.

- Silloin pystyimme hankkimaan koululle melkein mitä vaan ruokatarviketta. Valinnaisissa aineissa teimme kansainvälisiä ruokia ja laitoimme erilaisia perinneruokia. Nyt on tilanne ihan toinen.

Kohtuullisena rahamääränä Heli Liukka pitäisi noin 40 euroa vuotta ja yhtä oppilasta kohti. Nykyisellä 12 eurolla ei pysty opetustehtävästä suoriutumaan. Helpotusta rahapulaan on haettu myös kotikonstein, Liukka on tuonut koululle itse keräämiään mustikoita, oppilaiden kanssa on kerätty vadelmia ja läheiseltä tontilta on saatu omenoita.

Lue seuraavaksi