1. yle.fi
  2. Uutiset

Salamipitsassa ei ole aina salamia - eikä mansikkatortussa mansikkaa

Kuluttaja ei aina saa sitä, mitä paketissa lukee. Kuluttajaliiton elintarvikeasiantuntija Annika Marniemi sanoo, että taustalla on kova kilpailu.

Kotimaan uutiset
Nainen syö pitsaa.
Marja Airio / Lehtikuva

Ruokaa kaupataan mielikuvilla. Jos paketin päällä lukee "Mansikkakääretorttu", se ei välttämättä sisällä mansikkaa vaan mansikka-aromia. Esimerkkitapauksessa nimi muutettiinkin "Mansikanmakuiseksi kääretortuksi" Eviran määräyksestä.

Kuluttajaliiton elintarvikeasiantuntija Annika Marniemi sanoo, että kilpailu ajaa tekemään tuotteita mahdollisimman halvalla. Marniemi sanoo, että elintarviketeollisuutta vaivaa epäammattimaisuus.

- Muuta selitystä ei ole sille, että aika usein nimi ja tuotteen sisältö eivät vastaa toisiaan.

Marniemi kertoo tapauksesta, jossa salamipitsassa oli lihavalmistetta - siis jonkinlaista täyteainetta, josta ei edes saatu selvää, mitä se piti sisällään.

Ja ruokaskandaalien odotetaan vain lisääntyvän.

Juuri ennen hevosenlihakohua puhuttiin paistijauhelihasta. Kalliimpi paistijauheliha ei ole tehty paistista, vaan paistia paketin sisällöstä on viisi, korkeintaan kymmenen prosenttia.

- Kyllähän kauppa- ja teollisuus sanovat, että he tekevät juuri sitä mitä kuluttajat haluavat. Sitä en oikein usko. Kyllä markkinointikoneisto on niin vahva, että meitä muokataan haluamaan erilaisia asioita, sanoo Annika Marniemi.

Esimerkiksi salamipitsassa ei ole aina salamia. Marniemi kertoo tapauksesta, jossa salamipitsassa oli lihavalmistetta - siis jonkinlaista täyteainetta, josta ei edes saatu selvää, mitä se piti sisällään.

Kova kilpailu ajaa siihen, että halvempana mainostettua, mutta huonoa ruokaa myydään yhä enemmän.

Annika Marniemen mielestä suomalaiset ovat liian kilttejä kuluttajia.

- Emme nouse barrikadeille tällaisista asioista. Nyt ehkä olemme heränneet. Kun suomalainen pettyy ostamaansa, yleensä hän antaa asian olla. Muissa maissa annetaan äänekkäästi palautetta ja kirjoitetaan asiasta yleisönosastolle.

Lue seuraavaksi