Hyppää sisältöön

Katso kartasta, mistä syömäsi eineksen liha on peräisin

Yle Uutiset selvitti suomalaisten syömien einesten liharaaka-aineen alkuperää.

Kartta kertoo tuotteen liharaaka-aineen alkuperämaasta. Rainbow Spaghetti Bolognesea ja Kana & Pekoni tortelloneja lukuun ottamatta tuotteet on valmistettu Suomessa. Kuva: Yle Uutisgrafiikka

Einesvalmistajille tehty kysely osoittaa, että suurin osa suomalaisten syömistä eineksistä on valmistettu Suomessa. Valmistajat kertovat käyttävänsä pääosin kotimaista lihaa.

Poutun hevosenliha tulee Kanadasta tai Brasiliasta

Pouttu veti tänään myynnistä kebab-tuotteita, koska niistä löytyi tuoteselosteen vastaisesti hevosenlihaa.

Normaalisti Poutun tuotteista noin kymmenessä on kanadalaista tai brasilialaista hevosenlihaa.

- Tällaisia tuotteita ovat esimerkiksi meetwursti, salamisuikale ja kannuswursti, sanoo Poutun toimitusjohtaja Pekka Kosonen.

Yhtiöstä kerrotaan, että brasilialaisen hevosenlihan maahantuoja on BHJ-Finland Oy ja kanadalaista hevosta tuo Ess-Food. Brasilialaisen teurastamon laitostunnus on Brazil S.I.F 55 ja kanadalaisen teurastamon Canada 76.

HK:n riistakiusauksessa uusiseelantilaista saksanhirveä

HK:lla käytetään pääsääntöisesti suomalaista lihaa. Ainoastaan riistakiusauksessa käytetty saksanhirvi on uusiseelantilaista ja salami-pastapaistoksessa käytetty hevosenliha on kanadalaista.

Kaikista tuotteista on nyt todistukset, etteivät tuotteet voi sisältää hevosenlihaa

HK:n laatupäällikkö

- Kaikki muu käyttämämme liha on puhtaasti kotimaista, painottaa laatupäällikkö Heljä Aalto.

Aalto kertoo, että ulkomaisilta toimittajilta pyydetään aina todistukset, että tuote on sitä, mitä sovitaan.

- Kaikista tuotteista on nyt todistukset, etteivät tuotteet voi sisältää hevosenlihaa, Aalto sanoo.

Riistakiusauksen liha on peräisin uusiseelantilaisilta  Silverfern Farmsilta ja Alliance Groupilta. Yritykset sekä teurastavat että käsittelevät lihan. Aallon tiedossa ei torstaina ollut kanadalaisen hevosenlihan toimittajan nimeä.

Kohun myötä HK kertoo parantavansa tiedotusta.

- Jatkossa nettisivuiltamme löytyy kaikista tuotteista lihan alkuperämaa, Aalto kertoo tyytyväisenä.

Rainbown spaghetti valmistetaan Belgiassa ja tortellonit Italiassa

SOK:n omistaman Rainbow-tuotemerkin Spaghetti Bolognese valmistetaan Belgiassa. Tuotteessa käytetyt sian- ja naudaliha ovat niin ikään Belgiasta. Spaghetin valmistaa Tops Food.

Rainbow Kana & Pekoni -tortellonit valmistetaan Italiassa. Tuotteessa käytetyt broilerin ja sianliha ovat italialaisia. SOK:n viestintäpäällikkö Outi Hohti kertoo, että tortellonit valmistaja on Pastificio Rana SpA.

Rainbown isomman kinkkukiusauksen liha tulee Belgiasta

Sianliha tulee suoraan lihan prosessoivasta laitoksesta suomalaisen maahantuojan kautta Kasvis Gallerialle, eli toimitusketju on lyhyt

SOK:n viestintäpäällikkö

SOK:n myymä 700 gramman Rainbow Kinkkukiusaus on kuopiolaisen Kasvis Gallerian valmistama. Tuotteessa käytetty sianliha on SOK:n mukaan tällä hetkellä ja lähitulevaisuudessa peräisin Belgiasta

- Sianliha tulee suoraan lihan prosessoivasta laitoksesta suomalaisen maahantuojan kautta Kasvis Gallerialle, eli toimitusketju on lyhyt, kuvailee SOK:n viestintäpäällikkö Outi Hohti.

Kinkkukiusauksen sianliharaaka-aineen kotimainen maahantuoja on TFT Topfoods Trading Oy. Lihan prosessoi belgialainen Bauwensmeat.

Salamipizzassa kanadalaista hevosenlihaa

Rainbow-valmisruoissa on yksi tuote, jossa mainitaan hevosenliha ainesosaluettelossa. Se on Kinkkupizza & Salamipizza -pakkauksen salamipizza. Tähän pizzaan hevosenliha tulee Kanadasta.

SOK:n viestintäjohtaja kertoo, että Rainbown naudanlihaa sisältävien tuotteiden liharaaka-aineen alkuperää on selvitetty yhdessä tavarantoimittajien kanssa.

- Tällä hetkellä ei ole syytä epäillä, että mitkään Rainbow-valmisruoat, joiden ainesosaluettelossa ei ole hevosenlihaa, sisältäisivät hevosta, Hohti sanoo.

Saarioisen pihvihampurilaisessa saksalaista nautaa

Nauta kakkonen ei yksinkertaisesti riitä kaikkeen

Saarioisen tuotekehityksestä vastaava johtaja

Saarioinen käyttää pihvihampurilaista lukuunottamatta kaikissa tuotteissaan suomalaista lihaa. Myös pihvihampurilainen on Saarioisen Suomessa valmistama.

- Meillä ei nauta kakkonen yksinkertaisesti riitä kaikkeen. Siksi pihvihampurilaisessa on tällä hetkellä saksalaista lihaa, kertoo Saarioisen tuotekehityksestä vastaava johtaja Mirja Lonka.

Liha on peräisin Tönnies Rind-nimiseltä teurastamolta, mistä se tulee suoraan Saarioisen Sahalahden tehtaalle.

Longan mukaan kohun myötä kaikkiin valmisruokatuotteisiin tullaan merkitsemään alkuperämaat entistä tarkemmin.

Atria lupaa kotimaista

- Atria-tuotemerkillä myydään vain ja ainoastaan kotimaista lihaa, sanoo Atrian tiedotaja Marja Pirttikoski.

Hän sanoo, että missään Atrian tuotteessa ei ole hevosenlihaa.