1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. talous

Vihaisten lintujen nousukiito tuo Olville kymmeniä uusia työpaikkoja

Virvoitusjuomien valmistus paikkaa oluen myynnin jyrkkää laskua. Etenkin Angry Birds -tuotteita viedään voimakkaasti ulkomaille.

Talous
Kuvassa Olvin Angry Birds virvoitusjuomatölkkejä.
Antti Karhunen / Yle

Oluen, siidereiden ja lonkeroiden myynti väheni viime vuonna ennätyksellisen paljon, yli 6 prosenttia. Panimoliitossa lasketaan, että valtio menetti myynnin laskun takia alkoholiverotuloja viime vuonna yli 50 miljoonaa euroa.

Iisalmelainen Olvi on korvaamassa rajusti vähentynyttä oluen myyntiään uusilla virvoitusjuomatuotteilla, joita ryhdytään valmistamaan myös vientiin.

Kymmeniä uusia työntekijöitä palkataan

Olvin tehtailla Iisalmessa moninkertaistetaan Angry Birds -virvoitusjuomien valmistus. Käytännössä se tarkoittaa, että yhtiö siirtyy 7-päiväiseen valmistukseen ja varautuu jopa useiden kymmenien miljoonien litrojen vuosituotantoon. Tätä varten Olvi palkkaa kymmeniä uusia työntekijöitä ensi viikolla.

- Olemme erittäin iloisia siitä, että olemme saaneet suomalaisesta Angry Birds -brändistä meille erittäin tärkeän ja kasvavan tukijalan, joka myös mahdollistaa Olvin hallitun kansainvälistymisen lähimarkkina-alueille, kertoo Olvin toimitusjohtaja Lasse Aho.

Olvin tilauskanta näyttää tällä hetkellä erittäin hyvälle erityisesti Venäjän markkinoilla. Angry Birds -tuotteet tullaan listaamaan Ruotsiin huhtikuusta alkaen. Tuotteita markkinoidaan myös muihin valittuihin Euroopan maihin.

Vaikka virvoitusjuomatuotteita lähtee jatkossa yhä kiihtyvään tahtiin maailmalle Olvin Iisalmen tehtailta, oluen kulutus on selvässä laskussa.

Oluen verotus laskee alkoholinkulutusta Suomessa

Panimoala arvostelee tehtyjä veronkorotuksia ja kokee alan joutuneen ahtaalle. Se pitää alkoholinkulutuksen laskua pysyvänä ilmiönä. Suomen olutvero on nyt Euroopan korkein ja viisinkertainen esimerkiksi Viroon nähden.

- Vääjäämätöntä on se, että yksityistuonti tulee kasvamaan myös lähitulevaisuudessa, mikäli nykyistä veropolitiikkaa harjoitetaan, Aho toteaa.

Ahon mukaan viime vuonna valtio tavallaan menetti yli 50 miljoonaa euroa pelkästään valmisteveroja sekä miedoissa alkoholituoteryhmissä että virvoitusjuomissa ja lisäksi päälle vielä arvonlisäverojen menetykset.