Lastensuojelupäällikkö: ”Lastensuojeluilmoitus Lehkosesta herättää hyvin ristiriitaisia ajatuksia”

Lauantaisessa Jokerit - KalPa -ottelussa sattunut Jarkko Ruudun sääntöjen vastainen taklaus 17-vuotiaaseen Artturi Lehkoseen on saanut myös kiekkopiirien ulkopuoliset tahot reagoimaan. Tapauksesta on tehty lastensuojeluilmoitus. Kuopion lastensuojelupäällikkö Marketta Kolarin mielestä tapaus on ristiriitainen.

urheilu
Artturi Lehkonen, KalPa-hyökkääjä
Artturi Lehkonen, KalPa-hyökkääjäTomi Hänninen

Viime lauantain kiekkokierroksella nähtiin Helsingissä ikävä episodi, kun Jokerien Jarkko Ruutu taklasi kiekottomana pelannutta KalPan teinisensaatiota Artturi Lehkosta, sillä seurauksella, että nuori mies menetti tajuntansa ja sai aivotärähdyksen. Ruutu sai tilanteesta kolmen ottelun pelikiellon, mutta tapaus oli kaikkea muuta kuin käsitelty.

Muutama päivä ottelun jälkeen KalPan toimitusjohtaja Kimmo Kapanen kertoi Ruudun uhkailleen Lehkosta jo ennen sääntöjen vastaista taklausta. KalPa ei ollut tyytyväinen Ruudun saamaan kolmen ottelun pelikieltoon vaan vaati, että tapaus käsiteltäisiin uudelleen.

Nyt asiaan ovat puuttuneet myös ulkopuoliset tahot. Savon Sanomat kertoo, että ”Kuopion kaupungin palveluksessa toimiva tohtoritasoinen terveydenhuollon ammattilainen” on tehnyt tapauksesta lastensuojeluilmoituksen.

Lastensuojeluilmoitus jääkiekko-ottelusta ainoa laatuaan

Kuopion lastensuojelupäällikkö Marketta Kolari toteaa, että lukuisten eri ammattikuntien edustajilla on velvollisuus tehdä lastensuojeluilmoitus, jos kokee siihen olevan aihetta.

- Ja kenellä kansalaisella tahansa on oikeus tehdä lastensuojeluilmoitus, kun itselle subjektiivinen huoli lapsesta herää, Kolari valottaa.

Hän ei osaa vielä tässä vaiheessa sanoa, johtaako Jarkko Ruudun taklauksesta Artturi Lehkoseen tehty lastensuojeluilmoitus jatkotoimenpiteisiin, mutta kaikki ilmoitukset tutkitaan ja käsitellään. Kolari ei ole aiemmin törmännyt jääkiekko-ottelusta tehtyyn lastensuojeluilmoitukseen eikä ole vakuuttunut siitä, kuinka perusteltua ulkopuolisen on puuttua kaukalon tapahtumiin.

- Jos rehellinen olen, niin hyvin ristiriitaisia tunteita tämä lastensuojeluilmoitus minussa herättää. Monissa urheilulajeissa on omat riskinsä, jotka tiedostetaan, kun lajia harrastetaan, Kolari pohtii.

Hän kuitenkin alleviivaa, että väkivalta ei missään nimessä ole hyväksyttävää jääkiekossakaan.

- Väkivalta on suuri ongelma kyseisessä lajissa. Mutta se ei kuitenkaan ole pelkästään lastensuojelun asia, vaan siihen pitäisi puuttua tiukemmin lajin sisältä päin.

”Lahjakas nuori ansaitsee mahdollisuuden”

Lastensuojelupäällikkö Marketta Kolari ei pidä automaattisesti huonona asiana, että alaikäiset lahjakkuudet pääsevät pelaamaan aikuisten kilpasarjoissa.

- Sitä pidetään hienona, että nuori pärjää ja kyllä he oikeasti ansaitsevat siihen mahdollisuuden, Kolari linjaa.

Hän muistuttaa, että alaikäinen kohdalla vaaditaan kuitenkin tarkkaa harkintaa aikuisten kanssa kilpailtaessa.