1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. politiikka

Tasa-arvoisen avioliittolain kohtalo ratkeaa ensi viikolla

Lakivaliokunta päättää tiistaina, aletaanko lakia tasa-arvoisista avioliitoista käsitellä. Asian kannattajia ja vastustajia on valiokunnassa jotakuinkin yhtä paljon.

Lakivaliokunta päätti tänään yksimielisesti, että lakialoite otetaan esityslistalle lähiaikoina. Silloin ratkaistaan, ryhtyykö valiokunta käsittelemään avioliittolain muuttamista. Käytännössä se tarkoittaa, että valiokunta äänestää aloitteen ottamisesta käsittelyyn.

Ylen tietojen mukaan asia nousee käsittelyyn ensi viikolla.

Tilanne on täpärä, aloitteen vastustajia ja kannattajia on jotakuinkin yhtä paljon. Kaikki eivät ole kertoneet kantaansa. Vaalikonevastausten perusteella enemmistö 17 valiokunnan jäsenestä kannattaa homojen oikeuksien lisäämistä, mutta aloitteen allekirjoittaneet ovat vähemmistössä.

Valiokunnan menettely on poikkeuksellinen. Yleensä vain yli sadan kansanedustajan allekirjoittamat aloitteet otetaan käsittelyyn. Avioliittolakialoitteessa on 76 allekirjoitusta. Hallitus sopi hallitusneuvotteluiden yhteydessä, että tasa-arvoista avioliittoa edistetään lakialoitteen kautta, koska hallituspuolueista kristilliset ei hyväksynyt asiaa hallitusohjelmaan.

Jos valiokunta hylkää aloitteen, se raukeaa. Jos se ottaa asian käsittelyyn ja antaa siitä mietinnön, asia etenee aikanaan eduskunnan täysistunnon ratkaistavaksi.