Vapon väitetään vääristelevän luontoselvityksiään

Vapoa syytetään vääristelevien luontoselvitysten tekemisestä uusia turvelupia haettaessa. Arvostettu lintutieteilijä Pertti Koskimies kirjoittaa Suomen Luonto -lehdessä Vapon vääristelevän selvityksiään ja johtavan näin päättäjiä harhaan. Vaposta ja Ely-keskuksesta väitteet kiistetään.

Kotimaa
Joutsenia Viurusuolla
Yle / Lasse Laitinen

Vapon väitetään teettävän harhaanjohtavia lupa-anomuksia uusiin turvelupiinsa. Ornitologi Pertti Koskimies kirjoittaa Suomen Luonto -lehdessä Vapon vääristelleen hakemuksiaan muun muassa Rääkkylän Ruplansuon ja Kiteen Kirkkosuon kohdalla.

- Rääkkylässä Vapo hakee turvelupaa rämeelle, mutta ei paljasta siellä olevan kaksi asuttua kalasääsken pesää...Kiteellä Vapon edustaja väitti sääksenpesää autioksi, vaikka pari kasvattaa siinä poikaset joka kesä, Koskimies kirjoittaa.

Rääkkylässä Vapo hakee turvelupaa rämeelle, mutta ei paljasta siellä olevan kaksi asuttua kalasääsken pesää.

Pertti Koskimies Suomen Luonto -lehdessä

Pohjois-Karjalan Ely-keskuksen biologi Arvo Ohtonen sanoo, että kyseisissä tapauksissa on ollut vääristelyn sijaan kyse tiedon puutteesta.

- Vääristely on sanana kärjistys. Ruplansuolla Vapon luontoselvityksessä puhuttiin yhdestä pesästä vaikka sieltä löytyi kolme pesää, jotka olivat meidän tiedossa. Samoin Kirkkosuon tapauksessa, mutta ei tässä vääristelystä ole kyse. Kun näitä selvityksiä tehdään yhdessä kesässä, niin niistä voi tulla puutteellisia. Sitä voidaan myöhemmin täydentää, Ohtonen muistuttaa.

"Konsulttien selvityksiin ei voida vaikuttaa"

Vaposta vääristelyväitteet niin ikään kiistetään. Vapon biologi Lauri Ijäs ei tunne tarkasti Kiteen ja Rääkkylän tapauksia, mutta vakuuttaa, että yrityksen luontoselvitykset on toteutettu rehellisesti.

- Mitään vääristelyjä ei tietenkään voi tehdä. Konsultithan meille tekevät selvityksiä eikä me voida niihin vaikuttaa. Konsultit löytävät sieltä lintuja joita he löytävät ja ne tarkistetaan viranomaisten rekistereistä, Ijäs sanoo.

Mitään vääristelyjä ei tietenkään voi tehdä.

Lauri Ijäs

Kiteen turvehakemus on jo pois päiväjärjestyksestä, mutta Rääkkylän Ruplansuon hakemus odottaa vielä hyväksyntää.

Ely-keskuksen biologi Arvo Ohtonen vakuuttaa, että aluehallintovirastolla on käytettävissä ajantasaiset tiedot päätöstä tehtäessä. 71 hehtaarin kokoinen suoalue sijaitsee Rääkkylän Oravinlahdessa.