Tampere mukaan kuntien datanavaustalkoisiin

Tampereella on kaupungin eri osastot velvoitettu avaamaan tietojärjestelmiensä dataa ulkopuolisille käyttäjille. Esimerkiksi linja-autojen reaaliaikaisten sijaintitietojen avaaminen on saanut ohjelmoijat osin harrastuspohjaltakin tuottamaan eri älypuhelimille aikataulusovelluksia, joista pysäkillä seisoskelija näkee, joko bussi ehti mennä vai onko se vasta kulman takana tulossa.

Osallistu
Busseja Helsingin Rautatientorilla
YLE

Julkishallinnon datan avaaminen voi tuoda monen moista helpotusta niin kansalaisille kuin kunnanisillekin. Kun kaupungit maailmalla ovat avanneet aiemmin viranomaiskäytössä olleita tietojärjestelmiä kaikelle kansalle, ovat tulokset olleet rohkaisevia.

Avatulla datalla on Yhdysvalloissa paljastettu sairaaloita (siirryt toiseen palveluun), jotka ylidiagnosoivat potilaita suurempien valtiollisten sairasvakutuusrahojen toivossa. Kanadassa valtio sai miljardisäästöt, kun datan avaaminen paljasti (siirryt toiseen palveluun)laajamittaista säätiöiden avulla toteutettua veronkiertoa. Costa Ricassa La Nación -sanomalehti on koonnut avoimesta datasta tietokantoja (siirryt toiseen palveluun), joista on tiedustelupalvelujen käyttämillä työkaluilla (siirryt toiseen palveluun)paljastettu monia vallanpitäjien väärinkäytöksiä. Lehti passiti vankilaan myös maan entisen presidentin suomalaisen lahjusrahan ottamisesta. Presidentti tuomittiin jo vuosia sitten, mutta Suomessa käräjäoikeus päässee töihin (siirryt toiseen palveluun)vasta tänä vuonna.

Tampereella avoimen datan ympärille syntyneistä palveluista reittioppaiden lisäksi mainitaan usein myös kaupungin päätösasiakirjojen avulla päätöksistä käytävää kansalaiskeskustelua lisäämään pyrkivä Punakynä (siirryt toiseen palveluun). Keskiviikkona 20.2.2013 datan avaaminen otti Tampereella uuden askelen, kun Open Data Tampere Region (siirryt toiseen palveluun) -projekti polkaistiin käyntiin Helsinki Region Infosharen (siirryt toiseen palveluun) malliin. Molempien hankkeiden tarkoituksena on avata ja koota yhteen alueellista avointa dataa siinä toivossa, että se synnyttäisi kansalaisille hyödyllisiä palveluja ja uutta liiketoimintaa. Tampere Open Data Regionin projektipäällikkö *Matti Saastamoinen *kertoo (siirryt toiseen palveluun)Facebookin Open Data Tampere -ryhmässä (vaatii liittymisen), että ainakin kaupunkiliikenne on Tampereella erittäin kiinnostunut avaamaan dataa. Tavoitteena on, että datan avaaminen innostaisi kehittämään palveluja, jotka puolestaan innostaisivat kaupunkilaisia käyttämään enemmän joukkoliikennettä.

Keskustele avoimesta datasta

Kerro meille, mitkä ovat sinun mielestäsi näyttävimpiä esimerkkejä avoimen datan ympärille syntyneistä palveluista? Mitä dataa Suomessa sinun mielestäsi pitäisi saada avoimeksi niin, että sovelluskehittäjät voisivat sen pohjalta tehdä tarpeellisia työkaluja? Pysy asiassa ja linkitä mieluusti esimerkkeihin. Muista, että omalla nimellä ei voi kommentoida, koska emme pysty varmistamaan niitä luotettavasti.