1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. Osallistu

Onko tosi äitiys mennyt jo liian pitkälle?

Äitiys saa jotkut naiset sättimään toisiaan netin keskustelupalstoilla ja kilpailemaan muita äitejä vastaan. Menestymisen mittareina ovat esimerkiksi uusimmat potkupuvut ja ekologisimmat kestovaipat, toteaa äitiydestä kirjan kirjoittanut Anu Silfverberg. Kirjailijan mukaan nykyäidit käyttävät äiteyttä myös lyömäaseena keskustelussa kuin keskustelussa. Allekirjoitatko näkemykset? Ovatko onneaan ympärilleen säteilevät äidit todella katoava luonnonvara? Mitä ihmettä naiselle tapahtuu, kun hänestä tulee äiti? Millaista ylipäänsä nykypäivän äitiys on?

Osallistu
Äiti lapsi sylissään.
Mika Kanerva

Äitiydestä kirjan kirjoittaneen Anu Silfverbergin mukaan järkevätkin naiset muuttuvat lapsen saatuaan. He putoavat äitiyden mustaan aukkoon, jossa naiset haukkuvat toisiaan imetysfoorumeilla ja roikkuvat kaiket päivät netissä kyttäämässä oikeanlaisia vauvanvaatteita. Äitiyden mustassa aukossa pöytään kuin pöytään läimähtää myös äitikortti, jolla kuitataan lapsettoman mielipiteet sanomalla: sitten kun sinulla on lapsia, ajattelet toisin.

Silfverberg toteaa, että eettiseen elämään suuntautuneet vanhemmat ovat tehneet vanhemmuudestaan kilpailun, jossa viereisillä radoilla juoksevat muut vanhemmat.

Kirjailijan havaintojen perusteella akateemisten keskiluokkaisten naisten muoti-ilmiö on nykyisin niin kutsuttu kiintymysvanhemmuus, johon kuuluvat muun muassa täysimetys kantoliinat, perhepeti ja vaistovanhemmuus.

Mitä kaikkea isomummukin tästä ajattelisi?

Lue seuraavaksi