Kataiselta vaaditaan selvitystä 700 000 euron Himas-hankkeesta

Keskustan kansanedustajien mielestä tutkimushankkeeseen liittyvä uutisointi nakertaa entisestään hankkeen oikeutusta ja uskottavuutta.

politiikka
Filosofi Pekka Himanen.
Alessandro Della Bella / EPA

Kaksi keskustan kansanedustajaa vaatii pääministeri Jyrki Kataiselta (kok.) selvitystä filosofi Pekka Himaselta tilatusta tutkimushankkeesta.

Tarkastusvaliokunnan jäsen Sirkka-Liisa Anttila ja sivistysvaliovaliokunnan varapuheenjohtaja Inkeri Kerola sanovat, että hanke olisi hintalappunsa vuoksi pitänyt kilpailuttaa vaikka laki ei sitä olisi edellyttänyt.

Hallitus on tilannut Himaselta 700 000 euron tutkimuksen Suomen tulevaisuuden näkymistä.

- Suomalaisen tutkimuksen rahoitusta on leikattu tuntuvasti myös Himasen hankkeen rahoittamiseen osallistuneilta Sitralta ja Tekesiltä. On outoa, että nämä toimijat laitetaan vähenevästä potista rahoittamaan yhtä tutkimushanketta ilman normaalia hankearviointia. Eikö tulevaisuusselonteon valmistelussa olisi voinut hyödyntää suomalaista tulevaisuudentutkimuksen osaamista laajasti, Keskustan kansanedustaja Inkeri Kerola kysyy.

Filosofi Pekka Himasen tutkimushankkeen saama rahoitus nousi esiin tutkivaan journalismiin erikoistuneen Long Play -julkaisun kautta.