Porin Matin nimi on arvoitus

Legendaarinen Porin Matti -lämmitysuuni on edelleenkin suosittu ja saatavilla. Rosenlew-museo tutkii Porin Matin taustoja ja kerää ihmisiltä muistoja uunista. Kukaan ei kuitenkaan tunnu tietävän, mistä Porin Matti on alun perin saanut nimensä.

Pori
Vanha piirretty katalogikuva
Kansallisarkisto

Porin Matti -lämmitysuuni on yksi Rosenlewin konepajan tunnetuimpia tuotteita. Rosenlew-museossa vietetään perinteisesti Matin päivää sunnuntaina Porin Matin kunniaksi. Mutta mistä legendaarinen Porin Matti on alunperin saanut nimensä?

Projektitutkija Outi Kivimäki Rosenlew-museosta on tutkinut kuukauden verran Porin Matin historiaa, mutta hänelle ei ole selvinnyt nimen alkuperä.

- Porin Matista on tullut kansan suussa yleisnimi kaikille pienille tehdasvalmisteisille liesille, Kivimäki kertoo.

Porin Matin valmistus aloitettiin vuonna 1939 teknikko Svante Palkolan suunnitelmien mukaan. Porin Mattia valmistettiin Rosenlewilla aina vuoteen 1974 saakka.

- Mallit ja värit vain siinä matkan varrella vähän muuttuivat, kertoo Outi Kivimäki.

Rosenlewilla teollisena muotoilijana työskennellyt Timo Sarpaneva uudisti Porin Matin muotoilua 1960-luvun alussa virtaviivaisemmaksi.

Kun Rosenlew luopui uunista 70-luvulla, luvialainen Polartherm jatkoi legendaarisen Porin Matin valmistusta. Polatherm lopetti valmistuksen vuonna 2002.

Porin Matti on edelleenkin kuumaa kamaa

Klassikoksi muodostunutta Porin Mattia alettiin taas vuonna 2010 valmistamaan Nurmeksessa, kun metalliyritys PK-levy otti uunin uudelleen tuotantoon. Vaikka Porin Mattia valmistetaan nykyään Pohjois-Karjalassa, nimi on pysynyt silti samana vanhana.

Porin Mattia on siis edelleenkin saatavissa. Nykyinen Porin Matti poikkeaa vähän alkuperäisestä. Siihen on tehty muutamia muutoksia käyttäjien pyynnöistä.

- Värimallit ovat saattaneet muuttua ja nykyisessä Porin Matissa on lasinen luukku. Mutta ehkä tuotteen kuuluukin uudistua ajan mukana.

Vanhojen alkuperäisten Porin Mattien perään kysellään Kivimäen mukaan. Museolle tulee usein puhelinsoittoja Porin Mattiin liittyen.

- Ne ovat suosittuja ja niille on varmasti kysyntää, Kivimäki toteaa.

Rosenlew-museolla aiotaan Kivimäen mukaan tutkia lisää Porin Matin taustoja projektiluontoisesti tämän vuoden aikana.

- Näin saataisiin ihmisille lisää tietoa, että miten niitä voi kunnostaa ja millaisia värejä ja malleja niitä on ollut, Kivimäki sanoo.

Tiedonhankintaan kuuluu oleellisesti muistojen kerääminen ihmisiltä. Yleisöltä toivotaan myös kuvia, joissa Porin Matti näkyisi perheen arjessa.

- Veikkaan että se on monelle lapsuudesta tuttu tai sellainen on ollut vaikka mökillä, Kivimäki tuumaa.