1. yle.fi
  2. Uutiset

Kiina ja Japani nokittelevat taas toisiaan

Kiina tuohtui, kun Yhdysvalloissa vieraileva Japanin pääministeri arvosteli Kiinaa aluekiistojen lietsomisesta Kaakkois-Aasiassa.

Ulkomaat

Kiina on arvostellut jyrkin sanoin Japanin pääministeriä Shinzo Abea haastattelusta, jonka tämä on antanut yhdysvaltalaiselle Washington Post -lehdelle.

Yhdysvalloissa vieraileva Abe arvostelee haastattelussa Kiinan johtoa pinttyneestä tavasta haastaa naapurimaitaan aluekysymyksissä.

Kiista pienten Etelä-Kiinan meren omistuksesta on tulehduttanut pahoin Japanin ja Kiinan välejä. Kiinalla on Etelä-Kiinan merellä samantyyppisiä aluekiistoja myös muiden Kaakkois-Aaasian maiden kanssa.

Pääministeri Aben mukaan Kiinan asenne haittaa sen taloutta ja karkottaa ulkomaisia investoijia. Lisäksi Kiinan tapauksessa isänmaallisten asenteiden opettaminen merkitsee samalla japanilaisvastaisten asenteiden opettamista, sanoo Abe Washington Postissa.

- On harvinaista, että valtiojohtaja vääristelee häpeämättömästi tosiasioita, hyökkää naapurin vastaan ja lietsoo alueen maiden välille vastakkainasetteluja

Hong Lei

Kiinan ulkoministeriön tiedottaja Hong Lei sanoo Kiinan viranomaisten järkyttyneen Aben kommenteista.

- On harvinaista, että valtiojohtaja vääristelee häpeämättömästi tosiasioita, hyökkää naapureita vastaan ja lietsoo alueen maiden välille vastakkainasetteluja, sanoi Hong Kiinan valtiollisen Global Times -lehden mukaan. Hongin mukaan Kiina vaatii Abelta selitystä.

Etelä-Kiinan merellä sijaitsevat saaret tunnetaan Kiinassa nimellä Diaoyus ja Japanissa nimellä Senkaku. Kiista on jatkunut vuodesta 1895, jolloin Japani sai maiden välisen sodan jälkeen saaren haltuunsa. Myös Taiwan on vaatinut luonnonvaroiltaan rikasta aluetta itselleen. Alueella on muun muassa kaasua.

Lähteet: AFP

Lue seuraavaksi