Suomen lipun perässä marssivasta jääkärilipusta esitellään kohta uusittu versio

Noin tuhatkunta salaa Saksassa koulutettuja suomalaisia nuorukaisia palasi takaisin kotimaahansa 95 vuotta sitten rankan sotilaskoulutuksen jälkeen. Vuonna 1918 Vaasassa pidetyssä paraatissa jääkäripataljoonan edessä heilui jääkärilippu. Hämeenlinnassa naulitaan ensi viikolla uusittu jääkärilippu isossa muistojuhlassa. Lippu marssii paraateissa aina heti Suomen jälkeen.

jääkärit
Jääkärilippu
Alkuperäisessä jääkärilipussa on sininen ns. Mantovan risti jas keskellä Suomen vaakuna. Kulmissa on Preussin kotkat.Yle

Laivoilla Saksasta Vaasaan 26. helmikuuta vuonna 1918 palanneita Jääkäripataljoona 27:n miehiä oli 95 vuotta sitten pidetyssä paraatikatselmuksessa tarkastamassa kenraali C.G. Mannerheim. Tilaisuuden jälkeen tuhannen miehen pataljoona hajautui kouluttajiksi ja sotarintamille ympäri Suomea.

Sotaa käytiin Suomen tasavallan senaatin hallituksen ja sitä vastustaneen Suomen kansanvaltuuskunnan johtamien joukkojen välillä. Jääkärilippu on mukana myös tämän sodan päätösparaatissa Helsingissä toukokuun 16. päivänä.

Viimeistä kertaa lippua käytettiin vuonna 1957. Seuraava uusittu lippu oli käytössä vuosina 1958 - 1997. Jääkärilipusta painettiin vuonna 1989 myös kopio, joka annettiin vuonna 2000 Hämeen Jääkäripataljoonan haltuun. Puolustusvoimien organisaatiomuutosten jälkeen lippu päätyi Hattulan Parolassa toimivalle Panssaripataljoonalle.

Puolustusministeri pitää paraatipuheen

Jääkäripataljoona 27:n Perinneyhdistys järjestää yhdessä Panssariprikaatin ja Hämeenlinnan kaupungin kanssa jääkärien kotiinpaluun 95-vuotismuistojuhlan Hämeenlinnassa tiistaina 26.helmikuuta.

Muistojuhlan huipennus koetaan tiistaina keskipäivällä kun Verkatehtaalla naulitaan uusittu Jääkärilippu. Se on alkuperäisen jääkärilipun mallin mukainen. Uuden lipun on suunnitellut Antti Kuusisto Panssariprikaatista ja käsityön teki Paula Riihuhta. Lippu heiluu juhlapaikalla kaksi kertaa vuodessa: kesäkuun alussa Puolustusvoimain lippupäivänä ja Suomen itsenäisyyspäivän sotilasparaatissa, jossa se kulkee aina valtiolipun jälkeen.

Yleisö voi nähdä uusitun lipun tuoreeltaan tiistaina iltapäivällä, jolloin sitä kannetaan Jääkäriperinnejoukkojen paraatissa Hämeenlinnan torilla klo 15.15. Jalkaparaatiin ottaa osaa noin 300 miestä.

On selvää että värikkään lipun näkeminen herättää tunteita hämeenlinnalaisissa. Valkoiset ja punaiset ottivat verisesti yhteen vuoden 1918 sodassa Kanta- ja Päijät-Hämeen alueella.

Paraatikatselmuksen suorittaa Länsi-Suomen Sotilasläänin komentaja, kenraalimajuri Pertti Salminen paraatipuheen pitää puolustusministeri Carl Haglund.

Päivän tilaisuuksiin osallistuu saksalaisia, ruotsalaisia, latvialaisia ja virolaisia kutsuvieraita. Juhlallisuuksiin liittyy myös seppeleenlaskut Hämeenlinnan alueen taisteluissa 1918 kaatuneiden saksalaisten sotilaiden muistomerkille ja viime sodissamme kaatuneiden muistomerkille Ahveniston sankarihautausmaalla.

Juhlapäivä päättyy illalla Panssarisoittokunnan konserttiin Verkatehtaalla.