1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. kulttuuri

Kontiaisen kotiarkisto tihkuu rock-nostalgiaa

Mittava pala suomalaista rock-historiaa löytyy painettuna Juvalta. Vesa Kontiaisen kotiarkistosta löytyy maan kattavin kokoelma kotimaisia musiikkilehtä.

Stump-lehden ensimmäisenä päätoimittajana toimi laulaja Frederik. Kuva: Kalle Pallonen / Yle

Vesa Kontiaisen kotiarkistoa plaratessa voi mässäillä nostalgialla niin, että hera valuu pitkin rintapieliä. Kaikkiaan arkistoista löytyy noin 3500 kotimaista musiikkilehteä.

- Kaksi ensimmäistä Hilseen numeroa, Stumpin kaksi ensimmäistä vuosikertaa ja Musa-lehden näytenumero. En tarvitse muuta, kaikki muut on, toteaa Vesa Kontiainen.

Nykyään keikka ja festivaalijärjestäjänä toimiva Kontiainen on itsekin satojen lehtijuttujen lisäksi kirjoittanut Suomirockia käsitteleviä kirjoja.

- Siitä on ollut valtava apu kirjoittaessa, kun ei tarvitse matkustaa lukemaan lehtien arkistoja. Kaikki tieto on kotona, maistelee Kontiainen.

Tilaa mulle Suosikki, Help ja Soundi

Musiikkibisneksessä mies on mukana jo toisessa polvessa, sillä äiti järjesti aikaana Juvan Kaarihallille Suomirockin ykkösnimet, sitä kautta alkoi kertyä myös alan lehtiä.

Jos nämä rahaksi muuttaisi, niin tuossa olisi uuden karhea auto pihassa.

Vesa Kontiainen

-Mä yleensä annoin sille vinkkejä, kun eihän äiti silloin seurannut rokkia. Hän oli jo ikäihminen ja kuunteli vähän toisenlaista. Mä sitten sanoin, että tilaa mulle Suosikki, Help ja Soundi, että pysyn vähän kartalla, muistelee Kontianen.

Sittemmin lehtiä on kertynyt. Osa lehdistä on ostettu divareista ja osan mies on saanut tekijöiltä.

- Mulla ei mene rahaa viinaan mutta näihin sitä menee. Jos nämä rahaksi muuttaisi, niin tuossa olisi uuden karhea auto pihassa, laskee Kontiainen.

Jokainen lehti on aikakautensa tuote

Nykyään Suomessa ilmestyy neljä rock-lehteä. Joulukuussa ilmeistyi viimeinen numero perinteikkäästä Suosikki-lehdestä.

- Se on kyllä harmi. Kyllähän lehti on aina lehti. En ole sitä sukupolvea, joka sanoo löytävänsä kaiken internetistä.

- Moni aliarvioi Suosikkia mutta siellä oli paljon hyvin kirjoitettuja juttuja, muistelee Kontiainen.

Kaikkia hankkimiaan lehtiä mies ei ole ehtinyt lukea. Kaikki on kuitenkin vähintään plarattu läpi.

Tämä on se lehti (Shock Group), jonka päätoimittajana toimi muuan Matti Kyllönen.

- Näitä on mukava lukea, voit katsoa ajan kuvan jokaiselta aikakaudelta. Jokainen lehti on aikakautensa tuote, pohtii Kontiainen.

Lehtien tekijätiedoista löytyy suomalaisen ja viihteen tunnettuja tekijöitä.

Esimerkiksi Stum-lehden päätoimittajana on toiminut laulaja Frederik ja Intro- lehden päätoimittajana viihteen monitoimimies Markku Veijalainen. Hurma- ja Irviö-lehtiä puolestaan päätoimitti nykyään Ylen taajuuksilta tuttu tuttu Teppo Nättilä.

Päätoimittajalistan kentien yllättävin nimi on autourheilumiehenä sittemmin tunnettu Matti Kyllönen, joka päätoimitti Shock Group -lehteä.

Ei omaa nuoruuttaan voi myydä

Kirjojen ja lehtien lisäksi Kontiaisen hyllystä löytyy mm. keikkajulisteita sekä erilaisia taltiointeja, joita ei edes virallisesti ole koskaan levytetty.

Levyhyllystä löytyy mm. Hurriganesin keikkataltiointeja sekä levyttämättä jäänyttä Cisse Häkkisen tuotantoa.

- Näitä ei ole koskaan rahalla ostettavissa. Mä en edes lainaa näitä, en lehtiä enkä näitä levyjä. Ei omaa nuoruuttaan voi myydä, herkistelee Kontiainen.