220-vuotias Nuutajärven lasikylä tahtoo takaisin valokeilaan

Nuutajärven lasikylä Urjalassa juhlii tänä vuonna 220-vuotista taivaltaan. Pieni yhteisö on kulkenut pitkän matkan, ja omistajat ovat tekijöiden lailla vaihtuneet moneen kertaan. Nyt unohduksiin painunut kylä tahdotaan nostaa takaisin yleisön mieliin.

Kotimaa
Nuutajärven lasimakasiini
Jan Hynnä / Yle

Nuutajärven lasitehdas Urjalassa perustettiin vuonna 1793 ja se on Suomen vanhin edelleen toimiva lasitehdas. Tehtaan ympärille rakentunut kylä puolestaan on kokoelma kauniita vanhoja rakennuksia, jotka rakennutti lasitehtaan omistanut herra nimeltä Adolf Törngren 1850-luvulla. Hänen tavoitteenaan oli nykyaikaistaa paikka, jotta lasikylään rekrytoitavat keskieurooppalaiset lasinpuhaltajat olisivat viihtyneet “keskellä metsää".

Melkoisen syrjässä kylä on vieläkin, mutta asukkaat viihtyvät. Yksi heistä on Marja-Leena Salo, joka muutti kylään muotoilijamiehensä mukana yli 30 vuotta sitten.

- Olen nähnyt lasikylän kehityksen läheltä. Isot yhteiskunnalliset muutokset näkyvät täälläkin. Kun aikoinaan saavuimme, kylä oli tiivis ja ja lasitehtaan taiteilijat palkollisina. Nyt eletään ulkoistamisen aikaa, mikä näkyy voimakkaasti täälläkin. Kylä on pirstoutunut, mutta pitää yhä yhtä, Salo sanoo.

Urjalalaiset ikkunat maan joka kolkkaan

Suomen vanhimman lasitehtaan ympärille rakentuneessa kylässä järjestetään juhlavuoden kunniaksi opastettuja kävelykierroksia, joiden vetäjänä Marja-Leena Salo toimii. Kierroksilla käydään läpi lasikylän historiaa alusta asti.

- Jacob Wilhelm Depont sai Nuutajärven kartanon perinnöksi. Hänen isänsä oli somerolainen lasitaiteilija, jonka jalanjäljissä poika päätti jatkaa. 1700-luvun lopulla elettiin kustavilaista aikaa, ja pienempiinkin tölleihin tuli ikkunat, isompiin taloihin jopa tuplaikkunat. Lasia siis tarvittiin, Salo kertoo.

Lasinpuhaltajan palkkaan kuului viisi litraa olutta per päivä.

Marja-Leena Salo, Nuutajärven historiakierrosten opas

Vaikka Nuutajärven lasikylä oli rautatieyhteyksien ulottumattomissa ja muutenkin syrjässä, kiiri sana urjalalaisen lasin laadusta ympäri maan.

- Nuutajärven lasitehdas nousi nopeasti vahvaksi toimijaksi, ja tilauksia alkoi tulla kautta Suomen. Muuallakin valmistettiin lasia, mutta olen joskus lukenut, että Nuutajärven ikkunat olivat erityisen haluttuja.

Lasikylä, kuten monet vanhat teollisuuskokonaisuudet, oli kuin pieni maailma maailmassa. Ennenvanhaan oli tapana, että patruuna järjesti väelleen niin koulut ja kaupat kuin vapaa-ajan tilatkin.

- Täällä Nuutajärvellä erityisen tärkeitä palveluita olivat ravintola ja olutpanimo, sillä lasinpuhaltajan palkkaan kuului viisi litraa olutta per päivä, Marja-Leena Salo kertoo.

EU-rahoilla takaisin yleisön mieliin

Juhlavuottaan viettävällä Nuutajärven lasikylällä on värikäs ja pitkä historia, mutta tulevaisuuden koordinaatit ovat epäselvempiä.

Kylä tehtaineen on vaihtanut omistajaa monta kertaa, eikä siihen ole viime aikoina juuri panostettu. Seurauksena on ollut hiipuminen paitsioon, kun median ja turistien mielenkiinto on suuntautunut muualle.

Omistajayritykset, jotka ovat kerralla saaneet koko groupin haltuunsa, ovat unohtaneet Nuutajärven täällä perällä.

Mari Vatanen, Nuutajärvi-hankkeen vetäjä

Urjalan kunta tahtoo nyt piristää lasikylän olemusta ja houkutella paikkaan uusia kävijöitä. Tässä auttaa EU-rahoitteinen hanke, jota vetää lasikylään pariksi vuodeksi Helsingistä muuttanut Mari Vatanen.

- Suomessa ei viime vuosina ole nähty Nuutajärven arvoa. Omistajayritykset, jotka ovat kerralla saaneet koko groupin haltuunsa, ovat unohtaneet Nuutajärven täällä perällä. Nyt hankkeen tarkoituksena on kylän nostaminen esiin.

Kotikunnalle lasikylällä on matkailullinen merkitys, mutta Mari Vatanen näkee Nuutajärvellä olevan myös kulttuurillista merkitystä koko kotimaiselle lasitaideteollisuudelle.

- Täällä elää todella vahva suupuhaltamisen ja uniikkiesineiden valmistamisen taito. Sitä suomalaisuutta ja osaamista halutaan täällä vaalia.

Nuutajärvi 220 -opastukset pidetään kerran kuukaudessa, jokaisen kuukauden toisena lauantaina klo 15. Ensimmäinen opastus on poikkeuksellisesti lauantaina 23.2. Ajankohdalla kunnioitetaan Nuutajärven lasitehtaan historiallista privilegio- eli perustamisluvan myöntöpäivää, joka oli 25.2.1793.