1. yle.fi
  2. Uutiset

Rantakuntoon tarpeeksi pitkällä tähtäimellä

Kesäksi rantakuntoon ennättäminen vaatii tässä vaiheessa kevättä jo sekä sisua että kovaa työtä. Suurimman pudottajan kokenut Ari Elomaa kehottaa laihduttajia maltillisuuteen. Kyse on elämäntaparemontista pitkällä tähtäimellä - ei ensi kesän komeimmista vatsalihaksista.

Kotimaan uutiset
Henkilö seisoo vaa'alla.
Arja Lento / Yle

Jurvalainen Ari Elomaa osallistui Suomen ensimmäiseen Suurin pudottaja -ohjelmaan vuonna 2006. Ohjelman ja sitä seuranneen elämäntaparemontin seurauksena Arin paino putosi 130 kiloa. Eikä ole tullut takaisin.

- Aika monta vuotta olen nyt ollut tämän painoinen eli aina en muistakaan edellistä elämääni, toteaa Ari Elomaa.

Elämäntapamuutos loppuiäksi

Vaikka Suurin pudottaja -televisio-ohjelma antoi elämäntaparemontille alkusysäyksen ja konkreettista apua, Elomaa kertoo sen olleen vasta kaiken alku.

- Elämäntapojen muutos pitää tehdä loppuelämäksi ja vaatii sekä kovaa päätä että tahdonvoimaa, Ari sanoo ja muistuttaa monien toimivan laihdutuksen suhteen liian lyhytjänteisesti. Vanhaan ei ole paluuta, jos haluaa pysyviä tuloksia.

Laihdutusvaiheen alussa nesteiden "lähtiessä liikkeelle" paino saattaa pudota nopeastikin, mutta pysähtyy sitten. Tässä vaiheessa monen laihduttajan into jo lopahtaa.

- Jos ylipainoa on 20-30 kiloa, ei rantakuntoon kannata ehkä pyrkiä ensi kesäksi vaan vasta seuraavaksi, Elomaa naurahtaa.

Makuaistikin muuttuu

Ari Elomaa kertoo painonsa heittelevän silloin tällöin muutaman kilon verran. Vaikka painonhallintavaiheessa liikkuminen on tärkeätä, ruokailut ovat prosessin a ja o.

- Ennen söin rasvaista ja suolaista ruokaa, otin alkoholiakin. Terveellinen ruoka ei aluksi maistunut hyvältä, mutta makuaistikin muuttuu. Nyt en syö jotain vain terveellisyyden vuoksi vaan siksi, että se maistuu hyvältä, naurahtaa Ari Elomaa.

Painonpudotuksen alkuvaiheessa liikuntalajeiksi sopivat vaikka uinti ja hiihto, jotka ovat esimerkiksi nivelille kohtuullisen helliä.

- Kun paino putoaa ja kunto kohenee, tulee liikkumisesta helpompaa. Nykyisin käyn pari kolmen tunnin hiihtolenkillä ja nautin siitä, Elomaa kehaisee.

Lue seuraavaksi