Kriitikot: Sanomalehdet näivettävät taidekritiikin

Suomen arvostelijain liitto SARV on huolissaan taidekritiikin asemasta sanomalehdissä. Liitto pelkää että kritiikkiä kirjoittaa tulevaisuudessa vain kourallinen arvostelijoita.

kulttuuri
YLE / Henna Huuskonen

Kriitikoiden mukaan pieni ja vääränlainen rahallinen säästö voi tuoda lehdille suuren henkisen tappion suomalaisen sivistyksen osana.

Liiton kannanoton mukaan sanomalehdet kierrättävät jo samaa aineistoa useissa eri lehdissä.

Kriitikoiden mukaan moniäänisyyden ohella myös lehtien keskeinen vahvuus, paikallisuus, on vaarassa kuihtua.

Arvostelijoiden liitto kritisoi voimakkaasti myös media-alalla käytössä olevia avustajasopimuksia, joissa freelance-työtä tekevät joutuvat luovuttamaan korvauksetta oikeudet työnsä jatkokäyttöön ja myös myyntiin.

Samat jutut useaan lehteen

Arvostelijain liiton tietojen mukaan kaikkiaan 34 sanomalehteä julkaiseva Alma Aluemedia julkaisee osan taidearvosteluistaan useissa eri lehdissään. Nyt liitto kertoo, että aluemedia on ryhtynyt karsimaan taiteesta kirjoittavia kriitikkojaan ja samojen kirjoittajien tekstejä käytetään kaikissa lehdissä.

Vuoden alusta Alma Aluemedia liittyi lehtijuttujen kierrätysrinkiin Pohjalaista ja Ilkkaa julkaisevan Ilkka-yhtymän kanssa. Myös Turun Sanomat ja Kaleva ovat liittymässä samaiseen rinkiin.