1. yle.fi
  2. Uutiset

Suomalaiset kilpailevat maailman tulisimman chilin tittelistä

Suomalainen chilituottaja on jalostanut chililajikkeen, joka yltää tulisuudessaan maailman ärjyimpien chilien joukkoon. Mietoihin makuihin tottuneet suomalaiset ovat innostuneet chilin häijystä mausta, ja chiliharrastajien määrä on kasvussa.

Kotimaan uutiset
Jigsaw kilpailee maailman tulisimman chilin tittelistä.
Jigsaw kilpailee maailman tulisimman chilin tittelistä.

Etnisten ruokien rantautuminen kotimaiseen ruokapöytään on vähitellen saanut suomalaiset tottumaan tulisiin mausteisiin. Viime vuosina onkin kehittynyt oikea chilibuumi. Vain mielikuvitus on rajana tulisen pikkupaprikan käytölle. Chiliä sekoitetaan niin lämpimiin ruokiin ja leipätaikinoihin kuin suklaaseen ja jälkiruokiinkin.

Chili-innostuksesta kertoo myös se, että kuusi vuotta toiminut Suomen Chiliyhdistys on kartuttanut jäsenmääräänsä jo 1 500 henkilöön, ja yhdistyksen tapahtumissa on vieraillut kymmeniätuhansia kävijöitä.

Chilibuumi on synnyttänyt myös liiketoimintaa, kertoo Chiliyhdistyksen varapuheenjohtaja Ali Hellsten.

- Muutaman vuoden aikana alalle on tullut noin kymmenkunta yritystä, jotka ovat chilin kanssa tekemisissä tavalla tai toisella. On viljelijöitä, puutarhakauppoja ja elintarvikemyyjiä.

Hellsten perusti itsekin oman nettikaupan, Chilitarvike.fi:n, kolme vuotta sitten. Myös myymälä on ollut pystyssä vuoden ajan.

- Ei tämä olisi ollut mahdollista ilman chilibuumia.

Maailman tulisinta chiliä Suomesta

Chili on innoittanut myös muita suomalaisia yrittäjiä. Chilituottaja Fatalii Gourmet on kehittänyt uuden chililajikkeen nimeltä Jigsaw, joka kilpailee maailman tulisimman chilin tittelistä. Tällä hetkellä tulisimpana chilinä pidetään Moruga Scorpion -nimistä lajiketta.

Fatalii Gourmetin chilimestari Jukka Kilpinen risteytti Moruga Scorpionin erään toisen chililajikkeen kanssa, jonka nimeä yhtiö ei halua paljastaa.

- Se on resepti- ja liikesalaisuus, markkinointipäällikkö Jussi Ahtiainen Fatalii Gourmetista sanoo.

Ensi vuonna järjestettävässä virallisessa mittauksessa selviää onko Moruga Scorpio vai Jigsaw tulisempi.

Chiliä suklaan ja sinapin kanssa

Chilien kasvatus on helppoa ihan kotioloissakin, eikä vielä ole liian myöhäistä idätykselle, Ahtiainen kertoo.

- Itse laitan chilejä parvekkeelle kesäksi vesiviljelyyn. Se on tehokkain kasvatusmenetelmä. Kasvit pidetään ravinneköyhässä materiaalissa, jonne vettä ja ravinteita tuodaan ulkopuolelta vain sen verran kuin kasvi tarvitsee.

Ahtiainen on käyttänyt chiliä kaikissa ruuissa sushia lukuun ottamatta, mutta sekään ei hänen mielestään olisi yhtään hullumpi yhdistelmä. Hänen erityissuosikkinsa on kuitenkin makean ja tulisen liitto.

- Suklaa ja chili on takuuvarma kombinaatio.

Myös Chiliyhdistyksen varapuheenjohtaja Ali Hellsten kehottaa suomalaisia kokeilemaan chiliä ennakkoluulottomasti kaikkien ruokien kanssa, mutta hänen erikoisvinkissään yhdistyvät tulinen ja väkevä.

- Kun chilijauhetta sekoittaa sinappiin, saa siitä kesällä maistuvan lisän makkaran päälle, tai jouluna se sopii kinkun hunnuksi.

Lue seuraavaksi