1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. ilmiöt

Nuorten miesten intohimo chili tarvitsee hellyyttä, lämpöä ja aikaa

Nyt on aika laitaa chilinsiemet multiin. Chilin kasvatus näyttää olevan miesten juttu. Chilin suosion kasvu kertoo suomalaisten kansainvälistyvistä makutottumuksista.

ilmiöt
Chilin idättäminen muovilaatikossa
Marketista ostettujen tomaattinen mukana tuleva muovinen laatikko on kätevä pieni kasvihuone chilin siementen idättämiseen.Yle / Heidi Kononen

Kolmikymppinen suomalainen mies on jo kokenut matkaaja ja makujen testaaja. Hän on kolunut Aasiat ja Intiat, eikä tyttöjä hurmata enää perunalla ja kermaisella jauhelihakastikkeella. Marttakin sen tietää.

- Varsinkin nuoret miehet ovat innostuneet chilin kasvatuksesta. Makuihin on myös totuttu, eikä ruohosipuli ja persilja enää riitä makuelämyksiin, kertoo Etelä- Hämeen Marttojen puheenjohtaja Arja Pehkonen.

Nyt onkin aika laittaa chilinsiemet multiin Näin se käy:

1. Ota talteen muoviset tomaatti- ja viinirypälerasiat. Ne ovat valmiita minikokoisia kasvihuoneita.

2. Laita rasian pohjalle wc- tai talouspaperia, ettei multa tule pohjan rei'istä läpi kastellessa.

3. Käytä taimimultaa. Yhteen rasiaan mahtuu noin 15 siementä.

Vedetään henkeä. Tässä kohtaa valitaan ne siemenet, Tärkeä asia.

Varsinkin nuoret miehet ovat innostuneet chilin kasvatuksesta.

Arja Pehkonen

- Jos on aloitteleva chilin syöjä, siemeniä saa tavallisesta puutarhakaupasta. Pussin kyljessä on tulisuusasteikko yhdestä viiteen. 1/5 on maultaan miedoin, 4/5 on jo aika tulinen, muistuttaa Arja Pehkonen.

4. Kun sirkkalehdet ovat nousseet tässä kohtaa hellyyttä, siirrä 2-3 sentin mittaiset taimet jogurttipurkin kokoisiin ruukkuihin. Käytä edelleen taimimultaa. Anna taimien huilata varjossa pari päivää, kastele suihkupullolla.

5. Joko alkaa tapahtua? 15 –- 20 senttiset taimet voi jo siirtää sille kasvupaikalle, jossa ne lopullisesti ovat. Muista puhtaat ja isommat ruukut! Nuput pitää poistaa, koska se ei jaksa yhtä aikaa sekä kukkia että kasvaa.

Chilisatoa luvassa syyskesällä

6. Chili pitää valosta, mutta ei paahteesta, tässä kohtaa muista se lämpö. Kaksihaaraista tainta voi myös leikata latvasta. Vanupuikolla tai vesiväripensselillä voi pölyttää chiliä itse. (hellästi!)

7. Tasainen kosteus ja lannoitus takaavat, että myös Pohjolan raavas mies saa satoa viimeistään ennen syksyn ensilumia.

Tähän väliin aikaa ja kärsivällisyyttä.

8. Heinäkuun lopussa hyvällä onnella olla jo satoa. Voit kerätä sekä raakoja että kypsiä chilejä. Vihreä väri viittaa raakuuteen. Väritys vaihtelee lajin mukaan.

Näin modernin suomalaisen kolmekymppisen miehen jauhelihakastike onkin maustettu trendikkäällä tavalla.

Lue seuraavaksi