Valtioneuvoston kanslialta Himas-tiedote

Valtioneuvoston kanslia kommentoi perjantaina lähettämässään tiedotteessa päätöstä, jolla filosofi Pekka Himaselta tilattiin 700 000 euroa maksanut tutkimushanke. VNK:n mukaan lakia on noudatettu.

Kotimaa
Filosofi Pekka Himanen.
Alessandro Della Bella / EPA

Valtioneuvoston kanslia (VNK) on kommentoinut filosofi Pekka Himasen tutkimushankkeesta noussutta kohua.

- Valtioneuvoston kanslia katsoi, ettei tutkimushanke kuulu hankintalain soveltamisalaan eikä sitä näin ollen ole tullut kilpailuttaa hankintalaissa säädetyssä järjestyksessä, tiedotteessa (siirryt toiseen palveluun) todetaan.

VNK:n mukaan asiassa julkaistiin siitä huolimatta "vapaaehtoista ennakkoavoimuutta" koskeva ilmoitus EU:n virallisen lehden verkkoversiossa jo helmikuussa 2012.

Helsingin Sanomat kertoi torstaina (siirryt toiseen palveluun), että VNK ei virallisesti käsitellyt päätöstä, jolla filosofi Himasen yritykseltä Sofokselta tilattiin 700 000 euron tutkimushanke. Rahoituskuviosta on aiemmin kirjoittanut ainakin Talouselämä-lehti (siirryt toiseen palveluun).

Kansainvälisessä tutkimushankkeessa kuvailtiin Suomen tulevaisuudennäkymiä. Se on osa tulevaisuusselonteon valmistelua.

Hanke nousi jälleen julkisuuteen keskiviikkona, kun tutkivaan journalismiin erikoistunut Long Play -julkaisu (siirryt toiseen palveluun) käsitteli Himasta laajassa artikkelissaan.

Torstaina tulevaisuusselonteon pääsihteeri Pekka Lindroos totesi Helsingin Sanomissa, että erillistä hankintapäätöstä ei tehty sen vuoksi, että hanke ei aiheuttanut valtioneuvoston kanslialle kustannuksia.

Tänään kaksi oppositiopuolue keskustan kansanedustajaa vaati tutkimushankkeesta selvitystä pääministeri Jyrki Kataiselta (kok.).

Tarkastusvaliokunnan jäsen Sirkka-Liisa Anttila ja sivistysvaliovaliokunnan varapuheenjohtaja Inkeri Kerola katsovat, että hanke olisi pitänyt kilpailuttaa, vaikka laki ei sitä olisi edellyttänyt.

Tutkimushankkeen rahoittajat olivat Suomen Akatemia, Suomen itsenäisyyden juhlarahasto Sitra sekä Teknologian ja innovaatioiden kehittämiskeskus Tekes.

"Sininen kirja ei osa sopimusta"

Tutkimushankkeen yhteydessä marraskuussa 2012 julkaistiin Sininen kirja -niminen raportti, joka herätti tuoreeltaan keskustelua julkisuudessa.

Raportin koko nimi on "Sininen kirja: Suomen kestävän kasvun malli – Luonnos kansalliseksi tulevaisuushankkeeksi".

VNK:n mukaan Sininen kirja ei ole tutkimushankkeen loppuraportti, "vaan sen tarkoituksena oli toimia keskustelunavaajana".

Kirja ei VNK:n mukaan ollut julkaisuna osa sopimusta, vaan Himanen kokosi sen keskustelun tueksi Kestävän kasvun ja hyvinvoinnin foorumin marraskuussa 2012.