Milloin kevät tulee?

Päivän valoisa aika on lisääntynyt nopeassa tahdissa. Kevät on jo kohta, mutta ei kuitenkaan aivan vielä näin hiihtoloman pikku pakkasella. Kevään määrittämiseen on monia konsteja.

luonto
Kevättalven kauneutta. Kevät voittaa ja taittaa talven selän.
Kevättalven kauneutta. Kevät voittaa ja taittaa talven selän.Pirkko Harri, Lapua

Mistä oikein tietää koska talvi kääntyy kevääksi? Riippuu keneltä kysytään. Erilaisia kevään määritelmiä on lukuisia, alla niistä muutamia.

Otsikon kysymykseen on ainakin yksi helppo vastaus. Kevät tulee talven jälkeen. Toki tarkempiakin määritelmiä on.

Virallisimmasta päästä taitaa olla ilmatieteenlaitoksen verkkosivuilta löytyvä määritelmä. Sen mukaan termisen kevään aikana vuorokauden keskilämpötila on 0 ja +10 celsiusasteen välillä. Terminen kevät on vuodenajoista lyhin. Se kestää kuudesta yhdeksään viikkoa.

Astronomisen eli tähtitieteellisen määritelmän mukaan kevät alkaa pohjoisella pallonpuoliskolla kevätpäivän tasauspäivästä maaliskuussa. Astronominen kevät kestää 93 vuorokautta, ja päättyy kesäpäivän seisaukseen kesäkuussa. Astronomiset vuodenajat eivät muuten ole keskenään yhtä pitkiä. Talvella maapallo nimittäin kiitää radallaan kesää nopeammin.

Loruista pudotuspeleihin

Muuttolintujen paluuaikataulusta kertoo kaikille tuttu kevätloru. Kiurun nähdessään voikin olla jo varma keväästä. Siitä kun on enää kuukausi kesään. Toki jo ennen kiurujakin huomaa kevään tulon. Pulmunen ja laulujoutsen ovat varhaisimmat muuttolinnut Pohjois-Suomessa. Saamelaiset nimittävätkin maaliskuuta joutsenkuuksi (njuksamannu).

Pallopelien alkavat pudotuspelisarjat ovat urheiluihmisille varma kevään merkki. Musiikkidiggarit puolestaan alkavat keväisin tutkailla kesäfestareiden esiintyjälistoja.

Joskus kevättä tulkitaan hyvin laajasti. Ainakin koululaitoksemme unohtaa talven kokonaan, kun syyskukaudelta siirrytään suoraan kevätlukukauteen. Onneksi kesää ei ole unohdettu, silloin on lomaa.